Експорт свіжих та заморожених фруктів і ягід українського виробництва в минулому збільшився на 20 %
Опубліковано у Актуальні новини
B 2018 році Україна експортувала 163 тис. тонн фруктів, горіхів і ягід, збільшивши експортну виручку на 17% до 229 млн.дол.США. При цьому обсяг експорту в натуральному вираженні зріс на 20% порівняно з 2017 роком. Про це повідомляє інформаційний ресурс agroreview.com.
Найбільший приріст експорту у вартісному вираженні відзначався з експорту яблук – у 2,2 рази порівняно з попереднім роком. Загальна виручка від яблука в минулому році досягнула 15,2 млн.дол.США. Приріст виручки від експорту яблук порівняно із 2017 роком склав 8,3 млн.дол.США.
Набагато більш прибутковим бізнесом для України був експорт горіхів, на який довелося в 2018 році більше половини всієї валютної виручки з цієї категорії товарів. Виручка за рік зросла на 16% до 117,1 млн.дол.США – майже у вісім разів більше, ніж від експорту яблук, хоча в натуральному вимірі експорт був аналогічним за обсягом.
Суттєвим джерелом експортної виручки для України стали заморожені ягоди, яка в 2018 році зросла на 28% до 78,2 млн. дол. США, що становило 34,2% від загальної валютної виручки по цій групі товарів. Ягоди у вартісному вимірі забезпечили найбільший приріст валютної виручки в 2018 році в порівнянні з минулим роком – на 17,3 млн.дол.США.
В цілому по кісточкових фруктах (слива, черешня, вишня, абрикос, персик) обсяги експорту становили 3,2 млн.дол.США. Виручка від експорту свіжих ягід в 2018 році досягнула 8,2 млн.дол.США.
Відзначимо, що протягом останніх років завдяки державній політиці здійснено комплекс заходів для просування української плодово-ягідної продукції фермерських господарств на світовий ринок.
{jcomments off}