ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
Протягом останніх п’яти років виробництво ягідних культур залишається на рівні
130 тис. тонн а в грошовому виразі ринок ягід перевищив 4 млрд гривень.
За даними Асоціації «Укрсадпром» товарна структура ягідного ринку залишається
відносно стабільною (суниця та полуниця - 50 %, 25% валового збору – малина й ожина,
близько 20% – смородина, решту переважно формують аґрус і лохина).
Площа промислових ягідних насаджень щорічно збільшується на 5-8% переважно за
рахунок малини, лохини і смородини. Крім того, 35 виробників займаються органічним
ягідництвом на площі 630 га, з яких на полуницю припадає 170 га.
При цьому кількість спеціалізованих виробників ягід постійно зростає, оскільки
важливим напрямом збуту ягід є експортні ринки. У 2017 році з України експортовано
5900 т свіжих ягід на 11,5 млн. дол. США.
Основними ринками збуту полуниці є Білорусь Молдова та Польща а основними
споживачами малини є Польща і Білорусь. Основним експортним ринком лохини і
журавлини є Білорусь, Нідерланди та Велика Британія.
За даними Асоціації «Укрсадпром», основний напрям експорту заморожених ягід
здійснюється в країни ЄС.
{jcomments off}