logoISGKR

 

        Інститут сільського господарства Карпатського регіону

             Національної академії аграрних наук України     

               Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

Facebook       Youtube  

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

є  головною науково-дослідною установою у Карпатському регіоні з вирішення актуальних питань теорії і практики галузей землеробства, рослинництва, кормовиробництва, тваринництва, наукового вирішення проблем механізації, електрифікації, автоматизації сільськогосподарського виробництва, впровадження у виробництво досягнень науки, техніки, вітчизняного та зарубіжного досвіду сільськогосподарським установам, підприємствам, кооперативам, фермерам, та наукового забезпечення розробки і реалізації зональних та регіональних програм інноваційного розвитку АПК.

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР НААН 

Західний міжрегіональний науковий центр у системі Національної академії аграрних наук України створено рішенням Президії НААН 16/01 
від 31 жовтня 2018 р. для підвищення ролі аграрної науки та освіти в розробці і реалізації ефективної регіональної аграрної політики за умов децентралізації влади областей, орієнтованої на широке використання сучасних досягнень вітчизняної науки і міжнародного досвіду в аграрній сфері та розвитку сільських територій, забезпечення поєднання загальнодержавних і регіональних інтересів.

Центр є структурним підрозділом НААН з організації регіонального і міжрегіонального співробітництва, який координує наукові дослідження та організацію впровадження їх результатів (інновацій) для суб’єктів аграрного підприємництва та соціально-економічного розвитку сільських територій відповідних регіонів, спрямовує зусилля вчених визначеного переліку наукових установ та закладів вищої освіти різної спеціалізації, розміщених у зоні діяльності та віднесених до сфери координації центрів незалежно від їх відомчої належності, на вирішення поставлених завдань.

 
Детальніше
  1. Стан посівів та хід сільськогосподарських робіт

 

На 28.07 рослини жита озимого сорту Інтенсивне 99 (сівба 02.10) є у повній стиглості; пшениці ярої сорту Недра (сівба 06.04) і вівса сорту Аркан (сівба 09.04) – у ХІІ етапі ‒ фаза воскової стиглості зерна (сівозміна відділу рослинництва).

Динаміка вологості зерна ярих і озимих зернових культур

Сорт

Вологість, %

30.06

06.07

14.07

21.07

28.07

Жито озиме

інтенсивне 99

59,8

54,4

48,4

26,1

18,6

Пшениця яра

Недра

   

60,3

51,5

39,7

Овес

Аркан

     

42,8

36,1

На посівах області триває обмолот зернових культур та ріпаку. Збирання зернових за оперативною інформацією на 28.07 становить (всі категорії господарств): ранні зернові ‒ 29,9 тис. га (12,9 % площ), намолочено 156,6 тис. т, урожайність 5,24 т/га, зокрема ячмінь озимий – 19,9 тис. га (87,8 %), 108,2 тис. т, врожайність 5,44 т/га; пшениця озима – 9,2 тис. га (6,0 %), 46,1 тис. т, 5,03 т/га; ячмінь ярий – 0,716 тис. га (4,4 %), 2,0 тис. т, 2,73 т/га. Ріпак озимий зібрано на площі 23,1 тис. га (35,8 %), намолочено 60,9 тис. т, врожайність 2,64 т/га.

Слід використовувати всі можливі організаційно-господарські заходи та сприятливі погодні умови для збирання зернових, оскільки після оптимальних термінів, які за біологічними особливостями у кожної культури різні, відбувається "стікання" зерна на корені, його ураження шкодочинними організмами. Спостереження за "стіканням" зерна від перестою на корені свідчать, що через 15 діб після достигання маса 1000 зерен пшениці озимої знижується на 17–20 %, що зумовлює зменшення врожаю на 0,28‒0,31 т/га. Водночас погіршується якість зерна: склоподібність – на 10‒11 %, натура зерна ‒ на 21‒22 г/л, вміст білка – на 0,5‒1,0 %, клейковини ‒ на 1,4‒2,2 %.

Станом на 28.07 вміст продуктивної вологи в орному шарі ґрунту дорівнює 33‒48 мм залежно від його типу, механічного складу, рівня окультуреності, застосовуваної системи удобрення і культури, яку вирощували, або на теперішній час є в полі. Вологозапаси в шарі ґрунту 0‒100 см знаходяться на рівні 183‒      194 мм. Така кількість вологи в ґрунті є в межах оптимальних значень, однак не проявляє суттєвого впливу на стан озимих та ярих колосових культур, які є в фазі повної або молочно-воскової стиглості. Пізні ярі, особливо соя і кукурудза, в цей період потребують достатньої кількості ґрунтової вологи.

Кукурудза знаходиться у другій половині вегетації (фаза 8‒11 листків). В цей період приріст вегетативної маси починає різко збільшуватися, що підвищує вимоги до вологозабезпечення рослин. З цього часу і до молочної стиглості зерна протягом 30 діб триває критичний для кукурудзи період щодо забезпечення вологою. Велика потреба у волозі пов’язана з інтенсивним накопиченням сухої речовини, цвітінням, заплідненням і початком утворення зернівок. Від фази 13‒15 листків і до середини молочної стиглості рослини кукурудзи використовують 69–   73 % від загального споживання вологи. Нестача вологи, особливо у поєднанні з підвищеним температурним режимом, спричиняє в’янення рослин, передчасне підсихання листя, зниження активності фотосинтезу, порушення процесів запліднення і формування зерна, а отже, зниження врожаю.

Соя на теперішній час перебуває у фазі початку цвітіння. В цей період культура дуже вибаглива до тепла (за температури нижче 17 °С цвітіння припиняється) та збільшує потреби щодо кількості вологи. І хоча соя належить до середньостійких до посухи рослин, нестача води під час цвітіння і росту бобів призводить до опадання бутонів, квіток, плодів, зменшення маси насінин і врожаю.

Матеріали підготували:

Антін Михайлович Шувар, завідувач відділу рослинництва, кандидат с.-г. наук;

Оксана Йосипівна Качмар, завідувач відділу землеробства та відтворення родючості ґрунтів, кандидат с.-г. наук;

Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу рослинництва.

 

PrevNext
Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Пустомитівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Для користувачів

Увійдіть або зареєструйтеся