logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

          341106 rss icon     Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

meta       Youtube  

Рекомендації щодо проведення весняно-польових робіт на кормових угіддях

Для забезпечення продовольчої безпеки вітчизняні товаровиробники мають виробити молока на рівні 8230 тис. т, м’яса великої рогатої худоби – 135 тис. т, 600 тис. т м’яса свиней, 1620 тис. т м’яса птиці та 14100 млн шт. яєць.
 
При раціональній годівлі сільськогосподарських тварин і птиці 1 тонна кормів має забезпечувати виробництво 1 т молока з відповідними показниками якості, 0,13 т м’яса великої рогатої худоби, 0,3 т м’яса свиней, 0,45 т м’яса птиці та 5,5 тис. яєць. За таких умов споживання продуктів тваринництва  на душу населення в Україні досягатиме: м’яса – 54 кг (р. н. –83 кг), молока – 200 кг (р. н. – 380 кг), яєць – 280 шт. (р. н. – 290 шт.)
 
Тому у 2023 році для виробництва прогнозованих об’ємів тваринницької продукції галузь кормовиробництва повинна забезпечити заготівлю об’ємистих кормів на рівні: 1,7 млн т сіна; 7,6 млн т сінажу та 8,5 млн т силосу. 
 
Виробництво прогнозованої кількості кормів в умовах воєнного стану ускладнюється дефіцитом енергетичних ресурсів, які використовуються для їх заготівлі.     
 
Для досягнення надоїв молока на корову вище 7 000 кг, а приросту ваги великої рогатої худоби більше 1 кг на добу, необхідно значно покращити якість об'ємистих кормів, що заготовляються. Це означає, що потрібно забезпечити їх заготівлю з вмістом у сухій речовині не менше 10–10,5 МДж обмінної енергії та 15–16 % сирого протеїну. У структурі собівартості тваринницької продукції на корми припадає основна частка витрат від собівартості молока становить 50-55%, собівартості яловичини 65-70%, собівартості продукції у свинарстві та птахівництві 70-80%, тому якість та ціна кормів безпосередньо впливають на фінансовий стан тваринництва.
 
Заготівля якісних кормів, що відповідають фізіологічним потребам тварин та мають високу поживну цінність, є прямим шляхом до зниження собівартості м'ясо-молочних продуктів та поліпшення економіки галузі. Щоб забезпечити отримання якісних трав'яних кормів, необхідно чітко дотримуватись основних рекомендацій з проведення ранньовесняного догляду за кормовими угіддями. Завантажити їх можна за посиланням.
 
PrevNext
Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.