logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

          341106 rss icon     Новини-RSS                                                                                                                                                   Офіційний вебсайт

meta       Youtube  
  • Головна
  • Інфо
  • Стан посівів
  • Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 05.07.2023

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 05.07.2023

 ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 05.07.2023

  1. Перебіг метеорологічних умов

Впродовж періоду з 29 червня до 5 липня утримувався підвищений температурний режим, за винятком 29.06, коли він був близький до норми. Отож середньодобові температури повітря знаходилися в межах 16,0‒21,1 °С за кліматичного показника 17,2 °С у ІІІ декаді червня та 16,7 °С у І декаді липня. Максимальна температура повітря дорівнювала 26,7 °С (3.07), мінімальна ‒ 12,4 °С (29.06).

Опади за цей період випали в кількості 12,7 мм. 

У ІІІ декаді червня середньодобова температура повітря становила 19,0 °С, середньомісячна ‒ 17,1 °С (місячна норма 16,3 °С). Опадів випало відповідно 50,6 мм (153 % декадної норми) та 106,3 мм (114 % місячної норми).

  1. Стан посівів

На 4.07 рослини пшениці озимої залежно від сортів та строків сівби є в ХІ етапі органогенезу (молочна стиглість ‒ тістоподібний стан зерна), фаза 84 за класифікацією ВВСН. 

Овес сорту Артур, висіяний 21.03, є в Х етапі органогенезу ‒ формування зерна, ВВСН 70, пшениця яра сорту Олександра за сівби 21.04 ‒ кінець ІХ етапу ‒ кінець цвітіння (ВВСН 69), соя сортів Титан, Моцарт за сівби 10.05 ‒ розгортання 5-го трійчастого листка (ВВСН 15), гречка сорту Ярославна за сівби 15.05 ‒ у ІХ етапі органогенезу ‒ цвітіння.

Динаміка вологості зерна пшениці озимої залежно від сортів та строків сівби, %

Дата відбору проб

Естафета миронівська

Довіра одеська

Ахім

Дата сівби

24.09

5.10

18.10

24.09

5.10

18.10

24.09

5.10

18.10

19.06

71,5

   

67,6

69,1

       

27.06

58,1

59,2

64,9

55,0

55,6

55,6

65,9

70,6

72,0

4.07

48,6

49,8

49,9

44,7

46,1

47,0

51,3

55,8

56,4

На посівах області розпочали обмолот озимих зернових. Згідно з оперативною інформацією на 05.07 зібрано ячменю озимого (всі категорії господарств) на площі 1,6 тис. га (9,0 % площ), намолочено 8,8 тис. т, урожайність 5,69 т/га.

  1. Рекомендації

Збирання врожаю зернових культур є одним із важливих елементів зернового господарства та вимагає значно більшого напруження й високої організованості порівняно з іншими сільськогосподарськими роботами. Агрокліматичні умови цього вегетаційного року були різними (високі температури, за винятком І декади травня та ІІ червня, надлишок опадів або їх недобір впродовж травня та в І декаді червня, градобій, грози). Вони суттєво впливали на розвиток рослин і формування майбутнього врожаю.

Серед зернових І групи найшвидше дозріває ячмінь озимий. Його збирання ускладнюється ламкістю колосу, коротким оптимальним строком (3‒5 діб). Можна розпочинати збирання за вологості зерна не більше 16‒18 %.

Підхід до жнив ‒ комплексний, враховуючи оптимальні строки збирання, стан посівів, забур’яненість, вилягання, регулювання складових комбайнів, якість подрібнення і рівномірність розкидання соломи та інші особливості.

1 2 3

Матеріали підготували:

Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;

Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.