ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 12.07.2023
У період з 6 до 12 липня переважав високий температурний режим (на 2,1‒4,5 °С вище за кліматичний показник), за винятком 11.07, коли він був нижчий за норму на 1,2 °С. Отож середньодобові температури повітря знаходилися в межах 17,0‒21,2 °С. Максимальна температура повітря дорівнювала 27,5 °С (9.07), мінімальна ‒ 12,0 °С (11.07).
Опади за цей період випали в кількості 26,7 мм.
У І декаді липня середньодобова температура повітря становила 20,5 °С за норми 16,7 °С, дощі випали в кількості 26,5 мм (83 % від норми).
Запаси продуктивної вологи в ґрунті є достатні, й на 11.07 вони були такими (сівозміна відділу технологій у рослинництві, ґрунт сірий лісовий поверхнево оглеєний, культура ‒ соя): в горизонті 0‒20 см ‒ 24,1‒30,2 мм, 0‒40 см ‒ 61,5‒72,8 мм.
На 11.07 рослини пшениці озимої залежно від сортів та строків сівби є в ХІ‒ХІІ етапах органогенезу (тістоподібний стан зерна ‒ воскова стиглість), фазах 77‒87 за класифікацією ВВСН.
Овес сорту Артур, висіяний 21.03, є в ХІ етапі органогенезу ‒ молочна стиглість, ВВСН 75, пшениця яра сорту Олександра за сівби 21.04 ‒ кінець ІХ етапу ‒ формування зерна (ВВСН 71), соя сортів Титан, Моцарт за сівби 10.05 ‒ цвітіння (ВВСН 66), гречка сорту Ярославна за сівби 15.05 ‒ у Х етапі органогенезу ‒ формування плоду.
Динаміка вологості зерна пшениці озимої залежно від сортів та строків сівби, %
Дата відбору проб |
Естафета миронівська |
Довіра одеська |
Ахім |
||||||
Дата сівби |
|||||||||
24.09 |
5.10 |
18.10 |
24.09 |
5.10 |
18.10 |
24.09 |
5.10 |
18.10 |
|
19.06 |
71,5 |
67,6 |
69,1 |
||||||
27.06 |
58,1 |
59,2 |
64,9 |
55,0 |
55,6 |
55,6 |
65,9 |
70,6 |
72,0 |
4.07 |
48,6 |
49,8 |
49,9 |
44,7 |
46,1 |
47,0 |
51,3 |
55,8 |
56,4 |
11.07 |
40,1 |
43,4 |
43,7 |
23,2 |
23,8 |
29,5 |
44,0 |
45,6 |
46,8 |
На посівах області продовжують обмолот озимих зернових. Згідно з оперативною інформацією на 12.07 зібрано ячменю озимого (всі категорії господарств) на площі 3,8 тис. га (22 % площ), намолочено 20,6 тис. т, урожайність 5,39 т/га.
Основні площі в посівах області займає пшениця озима. Її збирання слід розпочинати після закінчення надходження пластичних речовин у зерно та формування максимального врожаю. Цей процес завершується в середині воскової стиглості (вологість зерна близько 30 %). Пряме збирання розпочинають за вологості зерна 16‒17 %, і не слід чекати, поки вологість знизиться до 14 %, бо в період жнив вона за добу зменшується на 2‒3 %, а в спекотну суху погоду й більше. За даними лабораторії рослинництва ІСГКР НААН, збирання зерна пшениці озимої через 10‒12 діб після повної стиглості призводить до зниження врожаю на 2,8‒3,1 ц/га, якості зерна: склоподібності – 10‒11 %, натури зерна ‒ 21‒22 г/л, вмісту білка – 0,5‒1,0 %, клейковини ‒ на 1,4‒2,2 %.
Оптимальним строком збирання жита озимого є кінець воскової ‒ початок повної стиглості. Внаслідок запізнення із збиранням жита і перестою на корені відбуваються втрати через осипання зерна, обламування колосків та активізацію фізіологічних процесів (проростання на корені) за вологої погоди. Тому жито, яке вирощують на хлібопекарські цілі, потрібно збирати в дуже стислі строки (3‒4 доби) за вологості зерна 14‒15 %, щоб отримати добру якість, зокрема число падіння.
Загальні умови збирання пшениці ярої такі ж, як і озимої. Проте процес природного сушіння врожаю пшениці ярої у полі обмежений коротшим, ніж для озимих, проміжком часу, тому строки мають бути максимально стислими – 5‒7 діб від кінця воскової стиглості.
Під час збирання ячменю ярого слід мати на увазі, що він від перестою на корені втрачає цілі колоси, що призводить до значних втрат зерна. Ця культура також вимагає дуже стислих строків збирання. У ячменю вони залежать від його призначення: кормовий – у кінці воскової стиглості, пивоварний – у повній, коли зерно затверділо, але ості з колоссям не опадають, а сам колос не поник.
Овес достигає нерівномірно, починаючи з верхніх колосків волоті. Внаслідок запізнення із збиранням втрачається насамперед найбільш крупне зерно. Основною ознакою для збирання вівса можна вважати перехід зерна верхніх колосків до повної стиглості.
Збирання врожаю зернових на насінницьких посівах слід розпочинати з вищих репродукцій і дбати про збереження сформованих показників якості (стислі строки).
Матеріали підготували:
Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;
Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.