logoISGKR

 

        Інститут сільського господарства Карпатського регіону

             Національної академії аграрних наук України     

               Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

Facebook       Youtube  

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 03.03.2021 р.

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 03.03.2021 р.

  1. Перебіг метеорологічних умов 

З 25 лютого до 3 березня утримувалася тепла як для цього періоду погода. Середньодобові температури повітря коливалися в межах 1,5…5,0 °С і перевищували норму (-3,3 °С у ІІІ декаді лютого та -1,7 °С у І декаді березня) на 3,9‒8,3 °С. Максимум і мінімум спостерігали 25.02: відповідно 13,2 °С і -2,4 °С.

Опади в вигляді дощу випали в кількості 7,5 мм.

Сніговий покрив на полях із озимими зерновими інтенсивно тане; на 2.03 його висота становить 7‒9 см, ґрунт талий.

Середня температура повітря в ІІІ декаді лютого дорівнювала 2,1 °С; за місяць ‒ -2,1 °С. Опадів випало відповідно 4,3 мм (29 %) та 95,8 мм (223 %). Всього за зимові місяці випало 192,2 мм опадів за норми 131 мм.

  1. Стан посівів

Озимі культури продовжують перебувати у вимушеному зимовому спокої. 

23.02 повторно відібрано рослини пшениці озимої (сівозміна відділу технологій у рослинництві) для відрощування, яке проводили меристематичним методом протягом 24 год за температури 22 °С. 

Довжина відростання меристеми виявилася меншою на 0,2‒1,5 см порівняно з попереднім відрощуванням і становить у сорту Естафета миронівська 0,1‒2,8 см, Довіра одеська ‒ 0,2‒2,4, Ахім ‒ 0,1‒2,0 см за сівби 29.09. Життєздатними вважають рослини, в яких внаслідок приросту меристеми з’явилися паростки довжиною більше 0,3 см. До числа ослаблених належать рослини з приростом менше 3 мм.

Приріст меристеми в рослин пшениці озимої за сівби 20.10 дорівнює: у сорту Естафета миронівська 1,0‒1,7 см, Довіра одеська ‒ 0,2‒2,0, Ахім ‒ 0,1‒2,2 см. 

Окремі бічні пагони всіх сортів за цих строків сівби приросту меристеми не дали. Загибель рослин дорівнює 1,4‒4,1 % (залежно від сорту та строку сівби).

Результати відрощування проб рослин пшениці озимої на 23.02


Сорт


Дата сівби


Коефіцієнт кущіння

Загальна кількість рослин у пробах, шт.

% живих рослин

% загиблих рослин

       

із доброю життє-здатністю

із пониже-ною життє-здатністю

 

Естафета миронівська

29.09

3,6

69

92,8

5,8

1,4

 

20.10

1,5

60

63,3

33,3

3,3

Довіра одеська

29.09

3,4

63

93,6

4,8

1,6

 

20.10

1,1

62

66,1

32,3

1,6

Ахім

29.09

3,8

53

83,0

15,1

1,9

 

20.10

73

60,3

35,6

4,1

За наявності снігового покриву та талого ґрунту вони посилено витрачають цукри як енергетичний матеріал для забезпечення процесів дихання. Тому їх зимостійкість знижується до мінімуму. Крім того, на посівах озимини в понижених місцях рельєфу після високого накопичення снігу, перезволоженого ґрунту може спостерігатися застій води і, як наслідок, підтоплення посівів. Рослини пшениці озимої, що перенесли затоплення, розвиваються повільніше. Однак непошкоджені здорові рослини мають значну стійкість до вимокання, особливо в період слабкого наростання температур. На початку весняної вегетації пшениця озима за невисоких температур (0‒3 °С) може легко переносити затоплення дещо довше як впродовж 2 тижнів.

Тому постійний контроль за станом озимих і надалі має бути на порядку денному.

Матеріали підготували:

Антін Михайлович Шувар, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;

Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Пустомитівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.