logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

          341106 rss icon     Новини-RSS                                                                                                                                                   Офіційний вебсайт

meta  Youtube  
  • Головна
  • Інфо
  • Стан посівів
  • Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 08.05.2024

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 08.05.2024

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 08.05.2024

  1. Перебіг метеорологічних умов

З 2 до 8 травня утримувалася переважно суха погода з літнім температурним режимом. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 12,4‒18,4 °С за норми 11,5 °С. Максимальна температура повітря дорівнювала 25,9 °С (3.05), мінімальна ‒ 7,2 °С (5.04), на поверхні ґрунту відзначено максимум 38,0 °С (6.05).

За цей період випали незначні дощі в кількості 1,8 мм.

У ІІІ декаді квітня середньодобова температура повітря становила 10,3 °С за норми 9,0 °С, середньомісячна ‒ 11,7 °С за норми 7,4 °С. Опадів випало відповідно 12,8 мм (67 % від декадної норми) та 44,9 мм (88 % від місячної норми).

  1. Стан посівів

Рослини пшениці озимої за сівби 2.10 (сівозміна відділу технологій у рослинництві) продовжують стеблування: сорт Естафета миронівська ‒ ріст останнього міжвузля (VІІ етап органогенезу, 39 ВВСН), сорт Поларкап ‒ ріст 4-го міжвузля (VІ етап органогенезу, 34 ВВСН). Овес сорту Ант за сівби 11.04 є у фазі 4 листків (ІІ етап органогенезу, 14 ВВСН). Соя сортів Титан і Моцарт за сівби 30.04 ‒ у фазі проростання насіння (І етап органогенезу, 07 ВВСН).

На 8.05 в агроформуваннях області (всі категорії господарств) посіяно пшениці ярої на площі 17,6 тис. га (100,4 % від прогнозу), ячменю ярого ‒ 12,8 тис. га (101,0 %), вівса ‒ 11,4 тис. га (100,2 %), гороху ‒ 0,467 тис. га (100,6 %), кукурудзи ‒ 24,7 тис. га (31,8 %), гречки ‒ 0,372 тис. га (9,4 %), буряків цукрових ‒ 15,2 тис. га (100,2 %), ріпаку ярого ‒ 0,9 тис. га (99,2 %), соняшнику ‒ 7,1 тис. га (26,9 %), сої ‒ 52,7 тис. га (37,7 %), посаджено картоплі ‒ 88,9 тис. га (89,9 %).

  1. Рекомендації

Товаровиробникам для поліпшення якості зерна сильних і цінних сортів пшениці озимої радимо від утворення 3-го міжвузля до колосіння підживити посіви карбамідом позакореневим способом у дозі N20‒30, використовуючи розчин 15-відсоткової концентрації (за діючою речовиною), та дотримуватися умов внесення (спекотні дні: зранку до 10-ї години, у другій половині дня ‒ після 17-ї години; похмурі дні: без обмежень у часі).

Ярі зернові мають слаборозвинену кореневу систему, короткий вегетаційний період і дуже високу інтенсивність засвоєння елементів живлення. Важливим є їх підживлення впродовж вегетації від кущіння до фази молочної стиглості, яке сприяє росту і розвитку рослин, підвищенню врожайності та якості зерна. Отож у фазі кущіння проводять підживлення азотними добривами орієнтовно в нормі N45 з внесенням рістстимулятора. Потрібно пам’ятати, що дефіцит вологи в ґрунті ускладнює засвоєння азоту. За низького вмісту продуктивної вологи в кореневмісному шарі слід провести позакореневе внесення азотних добрив у рідкій формі.

На зображенні може бути: овес та трава На зображенні може бути: трава

Матеріали підготували:

Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;

Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.