logoISGKR

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

               Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

Facebook       Youtube  

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 13.07.2022 р.

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 13.07.2022 р.

  1. Перебіг метеорологічних умов 

Погода періоду з 7 до 13 липня характеризувалася різкою зміною гідротермічного режиму з 10 липня. У перші три доби утримувалися підвищені середньодобові температура повітря: 17,0‒18,4 °С (на 0,3‒1,7 °С вище від кліматичного показника), опади були відсутні. У другій половині періоду відбулося значне зниження температур до 13,1‒14,6 °С (на 2,1‒5,1 °С нижче від норми). Максимальна температура повітря дорівнювала 23,0 °С (8.07), мінімальна ‒ 8,6 °С (12.07).

Опади за цей період випали в сумі 19,2 мм, основна кількість яких (14,2 мм ‒ 43 % декадної норми) ‒ 13.06.

У І декаді липня середньодобова температура повітря становила 19,9 °С за норми 16,7 °С; опади випали в кількості 32,5 мм, що відповідає нормі.

  1. Стан посівів

На 11.07 рослини пшениці озимої сортів Естафета миронівська, Довіра одеська, Ахім (сівозміна відділу технологій у рослинництві) є в ХІ‒ХІІ етапах органогенезу (залежно від сортів і строків сівби ‒ фаза тістоподібного стану зерна ‒ воскова стиглість).

Динаміка вологості зерна пшениці ярої та озимої залежно від сортів та строків сівби, %

Дата відбору проб

Естафета миронівська

Довіра одеська

Ахім

Олек-сандра

 

Дата сівби

 

28.09

5.10

20.10

28.09

5.10

20.10

28.09

5.10

20.10

12.04

21.06

67,9

69,0

69,2

60,8

62,8

67,8

73,1

28.06

53,4

56,2

60,1

48,1

51,1

53,6

60,3

61,3

62,7

5.07

44,6

44,8

46,5

36,4

40,2

41,0

46,9

47,8

49,8

11.07

39,9

42,2

42,0

28,1

30,1

31,0

40,1

42,2

44,3

49,9

Пшениця яра сорту Олександра є в ХІ етапі органогенезу ‒ фазі тістоподібного стану зерна.

Метеорологічні умови, за яких спостерігали дефіцит опадів, високі температури повітря, низькі та критичні запаси продуктивної вологи ґрунту в період формування, наливу й дозрівання зерна озимих, різко змінилися з 12 липня. Дощова погода, якщо вона затягнеться, подовжить тривалість воскової стиглості зерна пшениці озимої, а також відтермінує збирання ячменю озимого. У зв’язку з цим можемо спостерігати таке негативне явище, як "стікання" зерна, особливо пшениці. Суть і механізм його проходить за підвищеної вологості повітря й прямого контакту рослин із вологою дощів, мряк, роси. Генеративні органи, в першу чергу зернівка, недобирають або втрачають накопичені рослиною пластичні сухі речовини (це перша неінфекційна фаза). За згаданих умов зростає активність гідролітичних ферментів, які сприяють перетворенню крохмалю в рухомі цукри, а білкових речовин ‒ у продукти їх гідролізу, а надалі їх стіканню. При інтенсивному розвитку цих процесів колос на смак є солодкуватим (“медова роса”).

Отже, відбувається різке вуглеводно-білкове виснаження зерна за дуже короткий період, погіршення його продовольчих, технологічних і посівних якостей.

Друга інфекційна фаза характеризується заселенням колосся напівпаразитними сапрофітними грибами. Розвиток цієї мікрофлори можна побачити за зовнішніми ознаками (зміна кольору колосу, чорні крапки, рожеві і чорні плями, чорний наліт плісняви на колосі та зерні). Поступово ці гриби проникають у внутрішню частину зерна, яка містить вуглеводи та білки як поживне середовище для їх життєдіяльності.

Таким чином, це складний комплекс механічних, фізичних і біологічних, включаючи і мікробіологічні, процесів у дозріваючому зерні та на його поверхні, які виникають під впливом надмірного зволоження. Ці процеси підсилюються на перестояних посівах (після повної стиглості), і втрати зерна можуть становити 15‒50 % і більше від біологічного врожаю.

11

Матеріали підготували:

Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;

Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.

 
Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.