Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 13.07.2022 р.
Опубліковано у Стан посівів
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 13.07.2022 р.
- Перебіг метеорологічних умов
Погода періоду з 7 до 13 липня характеризувалася різкою зміною гідротермічного режиму з 10 липня. У перші три доби утримувалися підвищені середньодобові температура повітря: 17,0‒18,4 °С (на 0,3‒1,7 °С вище від кліматичного показника), опади були відсутні. У другій половині періоду відбулося значне зниження температур до 13,1‒14,6 °С (на 2,1‒5,1 °С нижче від норми). Максимальна температура повітря дорівнювала 23,0 °С (8.07), мінімальна ‒ 8,6 °С (12.07).
Опади за цей період випали в сумі 19,2 мм, основна кількість яких (14,2 мм ‒ 43 % декадної норми) ‒ 13.06.
У І декаді липня середньодобова температура повітря становила 19,9 °С за норми 16,7 °С; опади випали в кількості 32,5 мм, що відповідає нормі.
- Стан посівів
На 11.07 рослини пшениці озимої сортів Естафета миронівська, Довіра одеська, Ахім (сівозміна відділу технологій у рослинництві) є в ХІ‒ХІІ етапах органогенезу (залежно від сортів і строків сівби ‒ фаза тістоподібного стану зерна ‒ воскова стиглість).
Динаміка вологості зерна пшениці ярої та озимої залежно від сортів та строків сівби, %
Дата відбору проб
|
Естафета миронівська
|
Довіра одеська
|
Ахім
|
Олек-сандра
|
|
Дата сівби
|
|
28.09
|
5.10
|
20.10
|
28.09
|
5.10
|
20.10
|
28.09
|
5.10
|
20.10
|
12.04
|
21.06
|
67,9
|
69,0
|
69,2
|
60,8
|
62,8
|
67,8
|
73,1
|
‒
|
‒
|
‒
|
28.06
|
53,4
|
56,2
|
60,1
|
48,1
|
51,1
|
53,6
|
60,3
|
61,3
|
62,7
|
‒
|
5.07
|
44,6
|
44,8
|
46,5
|
36,4
|
40,2
|
41,0
|
46,9
|
47,8
|
49,8
|
‒
|
11.07
|
39,9
|
42,2
|
42,0
|
28,1
|
30,1
|
31,0
|
40,1
|
42,2
|
44,3
|
49,9
|
Пшениця яра сорту Олександра є в ХІ етапі органогенезу ‒ фазі тістоподібного стану зерна.
Метеорологічні умови, за яких спостерігали дефіцит опадів, високі температури повітря, низькі та критичні запаси продуктивної вологи ґрунту в період формування, наливу й дозрівання зерна озимих, різко змінилися з 12 липня. Дощова погода, якщо вона затягнеться, подовжить тривалість воскової стиглості зерна пшениці озимої, а також відтермінує збирання ячменю озимого. У зв’язку з цим можемо спостерігати таке негативне явище, як "стікання" зерна, особливо пшениці. Суть і механізм його проходить за підвищеної вологості повітря й прямого контакту рослин із вологою дощів, мряк, роси. Генеративні органи, в першу чергу зернівка, недобирають або втрачають накопичені рослиною пластичні сухі речовини (це перша неінфекційна фаза). За згаданих умов зростає активність гідролітичних ферментів, які сприяють перетворенню крохмалю в рухомі цукри, а білкових речовин ‒ у продукти їх гідролізу, а надалі їх стіканню. При інтенсивному розвитку цих процесів колос на смак є солодкуватим (“медова роса”).
Отже, відбувається різке вуглеводно-білкове виснаження зерна за дуже короткий період, погіршення його продовольчих, технологічних і посівних якостей.
Друга інфекційна фаза характеризується заселенням колосся напівпаразитними сапрофітними грибами. Розвиток цієї мікрофлори можна побачити за зовнішніми ознаками (зміна кольору колосу, чорні крапки, рожеві і чорні плями, чорний наліт плісняви на колосі та зерні). Поступово ці гриби проникають у внутрішню частину зерна, яка містить вуглеводи та білки як поживне середовище для їх життєдіяльності.
Таким чином, це складний комплекс механічних, фізичних і біологічних, включаючи і мікробіологічні, процесів у дозріваючому зерні та на його поверхні, які виникають під впливом надмірного зволоження. Ці процеси підсилюються на перестояних посівах (після повної стиглості), і втрати зерна можуть становити 15‒50 % і більше від біологічного врожаю.

Матеріали підготували:
Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;
Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.