logoISGKR

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

               Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

Facebook       Youtube  

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 06.07.2022 р.

 

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

 

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація

у Львівській області на 06.07.2022 р.

  1. Перебіг метеорологічних умов

Впродовж періоду з 30 червня до 6 липня утримувалася спекотна погода. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 21,3‒26,6 °С та на 4,6‒9,4 °С перевищували кліматичний показник (17,2 °С ‒ у ІІІ декаді червня й 16,7 °С ‒ у І декаді липня). Максимальна температура повітря сягала позначки 33,6 °С, на поверхні ґрунту ‒ 55,0 °С (30.06), мінімальна ‒ 15,3 °С (4.07).

Опади випали в сумі 27,0 мм, основна кількість яких (25,7 мм ‒ 80 % декадної норми) у вигляді зливового дощу, грози ‒ 5.06. Орний шар ґрунту є добре зволожений.

У ІІІ декаді червня середньодобова температура повітря дорівнювала 21,5 °С, опадів випало 5,7 мм (17 % від норми), за місяць ‒ відповідно 19,7 °С (норма 16,3 °С) та 31,3 мм (34 % від норми).

  1. Стан посівів

На 5.07 рослини пшениці озимої сортів Естафета миронівська, Довіра одеська, Ахім (сівозміна відділу технологій у рослинництві) є в ХІ‒ХІІ етапах органогенезу (залежно від сортів і строків сівби ‒ фаза тістоподібного стану зерна ‒ воскова стиглість зерна).

Динаміка вологості зерна пшениці озимої залежно від сортів та строків сівби, %

Дата відбору проб

Естафета миронівська

Довіра одеська

Ахім

Дата сівби

28.09

5.10

20.10

28.09

5.10

20.10

28.09

5.10

20.10

21.06

67,9

69,0

69,2

60,8

62,8

67,8

73,1

28.06

53,4

56,2

60,1

48,1

51,1

53,6

60,3

61,3

62,7

5.07

44,6

44,8

46,5

36,4

40,2

41,0

46,9

47,8

49,8

Пшениця яра сорту Олександра є в ХІ етапі органогенезу ‒ фазі молочної стиглості зерна.

  1. Рекомендації

Основні площі у посівах області займає пшениця озима. Її збирання має розпочинатися після закінчення надходження пластичних речовин у зерно і формування максимального врожаю (цей процес завершується у середині воскової стиглості, коли зерно має вологість 30‒35 %), тобто за вологості зерна 16‒17 %. Не слід чекати, поки вона знизиться до 14 %, бо у період жнив вологість зерна за добу зменшується на 2‒3 %, а у спекотну суху погоду і більше. За даними ІСГКР НААН, збирання зерна пшениці озимої через 10‒12 діб після повної стиглості призводило до зниження врожаю на 2,8‒3,1 ц/га, якості зерна: склоподібності – 10‒11 %, натури зерна ‒ 21‒22 г/л, вмісту білка – 0,5‒1,0 %, клейковини – на 1,4‒2,2 %.

Нормальним строком збирання жита озимого є кінець воскової – початок повної стиглості. Зібране раніше цього строку зерно щупле, а при запізненні із збиранням і перестої на корені відбуваються його втрати через осипання, обламування колосків та активізацію фізіологічних процесів (проростання на корені) за вологої погоди. Тому жито, яке вирощують на хлібопекарські цілі, потрібно збирати у дуже стислі строки (3‒4 доби) за вологості зерна 14‒15 %, щоб отримати добру якість, зокрема число падіння. Слід пам’ятати, що жито є дуже чутливою культурою до змін погодних умов.

Загальні умови збирання пшениці ярої такі ж, як і озимої. Проте процес природного сушіння врожаю пшениці ярої у полі обмежений коротшим, ніж для озимих, проміжком часу, тому строки мають бути максимально стислими – 5‒7 діб від кінця воскової стиглості. Пшениця яра в наших умовах швидше проростає на корені, ніж озима. Зерно втрачає склоподібність, набуває строкатого забарвлення, знижуються показники якості.

При збиранні ячменю ярого потрібно врахувати, що ця культура від перестою на корені втрачає цілі колоски, що призводить до значного недобору зерна, тому вимагає дуже стислих строків збирання. У ячменю вони залежать від його призначення: кормовий – в кінці воскової стиглості, пивоварний – у повній, коли зерно затверділо, але ості з колоссям не опадають, а сам колос не поник.

Овес достигає нерівномірно, починаючи з верхніх колосків волоті. При запізненні з його збиранням втрачається насамперед найбільш крупне зерно. Основною ознакою для цього агрозаходу можна вважати перехід зерна верхніх колосків до повної стиглості.

Збирання врожаю зернових на насінницьких посівах слід розпочинати з вищих репродукцій і дбати про збереження сформованих показників якості (стислі строки).

Товаровиробникам потрібно пам’ятати, що поряд із підготовкою до жнив і жнивами зразу після збирання зернових є такі важливі сільськогосподарські роботи: лущення стерні, підготовка ґрунту, сівба сидеральних культур, заробка побічної продукції попередників. Від цього значною мірою залежатиме формування посівів 2023 р.

01  02  03

Матеріали підготували:

Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;

Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.