ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ
Новини-RSS Офіційний вебсайт
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 16.02.2022 р.
Погодні умови з 10 до 16 лютого характеризувалися високими як для цього періоду температурами та незначними опадами. Середньодобова температура повітря знаходилася в межах 0,6…4,6 °С і на 4,2…8,8 °С перевищувала кліматичний показник (у І декаді лютого -4,2 °С, у ІІ ‒ -3,6 °С). Максимальна температура повітря піднімалася до 7,3 °С (14.02), мінімальна ‒ не опускалася нижче -3,5 °С (13.02). 10 лютого сніговий покрив повністю зійшов, а ґрунт відтанув на повну глибину. У нічні та ранкові години спостерігаємо промерзання ґрунту до 3‒4 см.
Опади випали в кількості 1,3 мм.
Рослини озимих культур продовжують перебувати у вимушеному зимовому спокої.
У зв’язку з досить різкими коливаннями температур (мінусові вночі, плюсові вдень), під впливом почергового відтавання та замерзання ґрунту можемо спостерігати таке негативне явище, як випирання (оголення кореневої системи й вузла кущіння), тому моніторинг стану озимих має завжди залишатися на порядку денному.
Для встановлення життєздатності озимих важливим є відбір монолітів 23.02. Одночасно з цим слід відібрати рослини на визначення кількості цукрів у вузлах кущіння.
Перше підживлення слаборозвинених посівів можна проводити по мерзло-талому ґрунті за переходу температури через 0 °С, коли у нічний час температура набуває мінусових значень, а вдень плюсових, тоді верхній шар його перезволожений і добрива швидко розчиняються та поглинаються. Зріджені та слаборозвинені посіви підживлюють у дозі N25‒30; добре розвинені й перерослі – у III‒IV етапах органогенезу (весняне кущіння). Крім аміачної селітри, можна використовувати КАС, карбамід за умови відсутності снігового покриву.
Слід відзначити, якщо від підживлення по мерзло-талому ґрунті до сприятливих умов засвоєння рослинами поживи, тобто їх активної вегетації, буде тривалий проміжок часу, то втрачатиметься нітратна форма азоту (NO3 ‒).
Матеріали підготували:
Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;
Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.