logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

               Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

meta       Youtube  

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 22.09.2021 р.

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

 

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація

у Львівській області на 22.09.2021 р.

  1. Перебіг метеорологічних умов

Період з 16 до 22 вересня характеризувався різким перепадом середньодобових температур повітря. 16 й 17 вересня вони дорівнювали 19,3 та 17,2 °С й перевищували норму відповідно на 6,5 і 4,4 °С. 18 вересня відбулося значне зниження температур, найхолоднішу добу відзначено 20.09, коли середня температура становила 6,7 °С. У ці дні періоду середньодобові температури повітря були нижчими за норму на 0,2‒6,1 °С. Максимальна температура повітря піднімалася до позначки 25,1 °С (16.09), мінімальна знижувалася до 5,1 °С.

Дощі різної інтенсивності випадали майже щодня, за винятком 16.09. Їх сума становила 58,4 мм (106 % місячної норми). Найбільша кількість випала 17.09 ‒ 43,4 мм (79 % місячної, або 217 % декадної норми).

У підсумку в ІІ декаді вересня середня температура повітря була високою й дорівнювала 14,7 °С за кліматичного показника 12,8 °С, опадів випало 63,4 мм ‒ 317 % декадної норми.

Ґрунт сильно зволожений, що відтерміновує проведення передпосівного обробітку й сівбу озимих зернових та збирання пізніх культур.

  1. Рекомендації

Підходячи до осінньо-польових робіт, кожного року рекомендуємо зосередитися на правильному виборі сортів і їх кількості для одного підприємства. У крупних агроформуваннях достатнім буде культивування 3‒5 сортів, що різняться за агробіологічними властивостями, з урахуванням напряму використання. Це сприятиме більш повній реалізації генетичного потенціалу зернової продуктивності, а відтак і стабільності врожайності та якості продукції у роки використання.

Сорти озимих культур мають різні біологічні властивості та відрізняються за господарсько цінними ознаками, стійкістю до стрес-факторів, продуктивністю.

Важливим є врахування напряму використання, ознаки якості, зимостійкості, стиглості, стійкості до хвороб, вимог до елементів агротехніки та можливості їх забезпечення.

Сорти високоінтенсивного типу вимагають високого агрофону, кращих попередників, доброго ресурсного забезпечення, тобто інтенсивних технологій вирощування; при порушенні елементів технології різко знижують урожайність.

Менш інтенсивні сорти відзначаються добрими адаптивними властивостями як для оптимальних, так і дещо нижчих агрофонів, добрих і задовільних попередників. Такі сорти озимих характеризуються добрим відростанням після перезимівлі та кущаться інтенсивніше навесні, менше реагують на посуху, надмірні опади.

Матеріали підготували:

Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;

Оксана Федорівна Тимчишин, старший науковий співробітник відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук.

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.