ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ
Новини-RSS Офіційний вебсайт
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 22.09.2021 р.
Період з 16 до 22 вересня характеризувався різким перепадом середньодобових температур повітря. 16 й 17 вересня вони дорівнювали 19,3 та 17,2 °С й перевищували норму відповідно на 6,5 і 4,4 °С. 18 вересня відбулося значне зниження температур, найхолоднішу добу відзначено 20.09, коли середня температура становила 6,7 °С. У ці дні періоду середньодобові температури повітря були нижчими за норму на 0,2‒6,1 °С. Максимальна температура повітря піднімалася до позначки 25,1 °С (16.09), мінімальна знижувалася до 5,1 °С.
Дощі різної інтенсивності випадали майже щодня, за винятком 16.09. Їх сума становила 58,4 мм (106 % місячної норми). Найбільша кількість випала 17.09 ‒ 43,4 мм (79 % місячної, або 217 % декадної норми).
У підсумку в ІІ декаді вересня середня температура повітря була високою й дорівнювала 14,7 °С за кліматичного показника 12,8 °С, опадів випало 63,4 мм ‒ 317 % декадної норми.
Ґрунт сильно зволожений, що відтерміновує проведення передпосівного обробітку й сівбу озимих зернових та збирання пізніх культур.
Підходячи до осінньо-польових робіт, кожного року рекомендуємо зосередитися на правильному виборі сортів і їх кількості для одного підприємства. У крупних агроформуваннях достатнім буде культивування 3‒5 сортів, що різняться за агробіологічними властивостями, з урахуванням напряму використання. Це сприятиме більш повній реалізації генетичного потенціалу зернової продуктивності, а відтак і стабільності врожайності та якості продукції у роки використання.
Сорти озимих культур мають різні біологічні властивості та відрізняються за господарсько цінними ознаками, стійкістю до стрес-факторів, продуктивністю.
Важливим є врахування напряму використання, ознаки якості, зимостійкості, стиглості, стійкості до хвороб, вимог до елементів агротехніки та можливості їх забезпечення.
Сорти високоінтенсивного типу вимагають високого агрофону, кращих попередників, доброго ресурсного забезпечення, тобто інтенсивних технологій вирощування; при порушенні елементів технології різко знижують урожайність.
Менш інтенсивні сорти відзначаються добрими адаптивними властивостями як для оптимальних, так і дещо нижчих агрофонів, добрих і задовільних попередників. Такі сорти озимих характеризуються добрим відростанням після перезимівлі та кущаться інтенсивніше навесні, менше реагують на посуху, надмірні опади.
Матеріали підготували:
Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;
Оксана Федорівна Тимчишин, старший науковий співробітник відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук.