ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 19.03.2025
Період з 13 до 19 березня характеризувався різкими перепадами середньодобових температур повітря: 7,4…10,7 °С спостерігали на його початку, з 15.03 вони знизилися до -1,2…1,1 °С за кліматичного показника 0,1 °С. Максимальна температура повітря становила 15,0 °С (13.03), мінімальна ‒ -7,1 °С (18.03), ґрунт вночі промерзав на глибину 3‒6 см.
Опади в вигляді дощу та мокрого снігу випали в кількості 17,5 мм (125,0 % норми ІІ декади). Утворювався нестійкий сніговий покрив висотою до 1‒2 см.
Встановлення середньодобових температур повітря нижче від біологічного мінімуму й до мінусових позначок зумовило припинення вегетації. Станом на 19.03 посіви пшениці озимої сортів Естафета миронівська та Поларкап за сівби 26.09 (сівозміна відділу технологій у рослинництві) є в доброму стані, весняний заморозок (-7 °С) перенесли без негативних наслідків. У рослин ячменю озимого відзначено хлороз листя, викликаний низькими температурами, які спостерігали в ІІ декаді лютого та 18.03.
Впродовж останніх років через потепління строки сівби ярих сільськогосподарських культур зміщуються до надранніх, що не є винятком цієї весни. Високі температури, невелика кількість або відсутність опадів у попередніх періодах підштовхнули аграріїв до сівби ранніх ярих зернових. Однак зростають ризики раптового зниження температур, що й спостерігали 18.03. Всі ранні ярі зернові є достатньо холодостійкі. Сходи вівса добре витримують весняні заморозки до -3…-5 °С, навіть до -7…-10 °С, ячменю ‒ до
-3…-4 °С, а іноді й до -6 °С, але мінусові температури під час проростання негативно позначаються на подальшому розвитку рослин. Пшениця яра найбільшу стійкість до низьких температур виявляє в ранні фази, наприклад, у період проростання зерна вона переносить заморозки до -13 °С.
На 18.03 в агроформуваннях області (всі категорії господарств) посіяно ранніх зернових на площі 2,74 тис. га (6,7 % від прогнозу), зокрема пшениці ярої ‒ 2,30 тис. га (13,6 %), ячменю ярого ‒ 0,24 тис. га (2,1 %), вівса ‒ 0,20 тис. га (1,6 %).
В. о. директора інституту Олег СТАСІВ
Матеріали підготували:
Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;
Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.
Перевірено:
Марія КАХНИЧ
19.03.2025