ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ
Новини-RSS Офіційний вебсайт
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан осівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 17.07.2024
У період з 11 до 17 липня продовжувала утримуватися спекотна, з грозами погода. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 23,2‒27,1 °С за кліматичного показника 18,2 °С. Максимальна температура повітря сягала позначки 35,0 °С, на поверхні ґрунту ‒ 52,4 °С (13.07), мінімальна не опускалася нижче ніж 17,4 °С (12.07).
Дощі з грозами відзначали майже щоденно. Їх сума становила 25,2 мм.
У І декаді липня середньодобова температура повітря дорівнювала 20,9 °С за норми 16,7 °С, опадів випало 36,8 мм за норми 32 мм.
Запаси продуктивної вологи ґрунту під посівами сої на 16.07 були достатніми: в горизонті 0‒20 см ‒ 27,6‒40,2 мм, 0‒40 см ‒ 52,4‒78,5 мм.
На 16.07 рослини пшениці озимої сортів Естафета миронівська та Поларкап за сівби 2.10 (сівозміна відділу технологій у рослинництві) є в повній стиглості, 92 ВВСН. Овес сорту Ант за сівби 11.04 є в кінці воскової стиглості (ХІІ етап органогенезу, 87 ВВСН). Соя сортів Титан і Моцарт за сівби 30.04 ‒ у фазі формування бобів (ХІ етап органогенезу, відповідно 73 й 72 ВВСН).
На посівах області продовжують обмолот озимих зернових та ріпаку. Згідно з оперативною інформацією на 17.07 зібрано ячменю озимого (всі категорії господарств) на площі 17,4 тис. га (90,0 % площ), намолочено 107,8 тис. т, урожайність 6,18 т/га, пшениці озимої ‒ відповідно 4,0 тис. га (2,5 %), 21,7 тис. т, 5,43 т/га, ріпаку озимого ‒ 20,9 тис. га (42,4 %), 76,6 тис. т, 3,67 т/га.
Слід пам’ятати, що затягуючи строки збирання, втрачаємо не тільки врожай, а й якість сформованого зерна, йде обернений процес при перестої зернових на корені через активізацію фізіологічних процесів. Посіви, що за технологією вирощували на продовольчі цілі, опиняються в категорії фуражного зерна, а це знижує вартість продукції.
Директор інституту Олег СТАСІВ
Матеріали підготували:
Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;
Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.
Перевірено:
Марія КАХНИЧ
17.07.2024