logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

          341106 rss icon     Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

meta       Youtube  

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 13.09.2023

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 13.09.2023

  1. Перебіг метеорологічних умов

Впродовж періоду з 7 до 13 вересня утримувалася надзвичайно тепла й суха погода. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 18,1‒19,8 °С і на 2,8‒7,2 °С перевищували кліматичний показник (15,3 °С у І та 12,8 °С ‒ ІІ декадах вересня). Максимальна температура повітря дорівнювала 27,2 °С (11.09), мінімальна ‒ 10,6 °С (07.09).

Опади за цей період відсутні.

У І декаді вересня середньодобова температура повітря становила 17,3 °С, опадів випало 26,2 мм (164 % декадної норми).

  1. Стан посівів

На 12.09 соя сортів Титан, Моцарт за сівби 10.05 є відповідно в фазах ВВСН 86 та 96.

На посівах області розпочали збирання пізніх сільськогосподарських культур. Згідно з оперативною інформацією на 13.09 зібрано гречки (всі категорії господарств) на площі 0,5 тис. га (6,2 % площ), намолочено 0,6 тис. т, урожайність 1,16 т/га, викопано картоплі ‒ 7,3 тис. га (7,4 %), 101,9 тис. т, 14,01 т/га.

Продовжують сівбу озимих культур: посіяно пшениці озимої 17,4 тис. га (всі категорії господарств), що становить 10,2 % від прогнозу, ячменю озимого ‒ 1,5 тис. га (8,2 %), ріпаку озимого ‒ 44,5 тис. га (92,4 %).

  1. Рекомендації

Підходячи до сівби озимих зернових, рекомендуємо зосередитися на правильному виборі сортів і їх кількості для одного підприємства. У крупних агроформуваннях достатнім буде культивування 3‒5 сортів, що різняться за агробіологічними властивостями, з урахуванням напряму використання. Це сприятиме більш повній реалізації генетичного потенціалу зернової продуктивності, а відтак і стабільній врожайності та якості продукції в роки використання.

Сорти високоінтенсивного типу вимагають високого агрофону, кращих попередників, доброго ресурсного забезпечення, тобто інтенсивних технологій вирощування; внаслідок порушення елементів технології різко знижують урожайність. 

Менш інтенсивні сорти відзначаються добрими адаптивними властивостями як для оптимальних, так і дещо нижчих агрофонів, добрих і задовільних попередників. Такі сорти озимих характеризуються добрим відростанням після перезимівлі та кущаться інтенсивніше навесні, менше реагують на посуху, надмірні опади.

1 2

Матеріали підготували:

Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;

Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.