ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 09.08.2023
Погода періоду з 3 до 9 серпня характеризувалася значним перепадом температурного режиму. Високі середньодобові температури повітря спостерігали в першій його половині (3‒6.08): 20,0‒23,3 °С з перевищенням норми на 1,8‒5,1 °С. 7.08 відбулося різке зниження до 15,6, а 8.08 ‒ до 13,8 °С, що на 2,6‒4,3 °С нижче за кліматичний показник. Максимальна температура повітря дорівнювала 30,5 °С (5.08), мінімальна ‒ 10,0 °С (9.08).
Дощило в більшості діб періоду: сума опадів становила 26,7 мм (сильний дощ пройшов 7.08, коли випало 16,3 мм ‒ 56 % від декадної норми).
На 8.08 пшениця яра сорту Олександра за сівби 21.04 є в повній стиглості, однак зерно постійно акумулює вологу дощів, його вологість порівняно з попередньою датою визначення залишилася без змін ‒ 26,8 %, соя сортів Титан, Моцарт за сівби 10.05 ‒ формування бобів (ВВСН 79), гречка сорту Ярославна за сівби 15.05 ‒ в ХІ етапі органогенезу ‒ достигання насіння.
На посівах області продовжують збирання сільськогосподарських культур. Згідно з оперативною інформацією на 09.08 зібрано пшениці озимої (всі категорії господарств) на площі 74,6 тис. га (48,6 % площ), намолочено 447,0 тис. т, урожайність 5,99 т/га, ячменю ярого ‒ 0,4 тис. га (3,0 %), намолочено 1,1 тис. т, урожайність 3,16 т/га, гороху ‒ 0,186 тис. га (93,0 %), намолочено 0,5 тис. т, урожайність 2,71 т/га, ріпаку озимого ‒ 34,6 тис. га (71,1 %), 125,7 тис. т, 3,63 т/га, ріпаку ярого ‒ 0,2 тис. га (3,0 %), 0,8 тис. т, 3,81 т/га.
Цьогорічні жнива проходять за складних погодних умов. Переважають дощові дні, а за погожих ‒ зерно не встигає втратити вологу й дійти до потрібної вологості для збирання. А після оптимальних термінів та при періодичному, частому випаданні дощів під час жнив спостерігаємо явище «стікання» зерна, його ураження шкодочинними організмами. Кожна подальша доба перестою зернових веде до втрат зерна, вуглеводно-білкового виснаження (за згаданих умов зростає активність гідролітичних ферментів, які сприяють перетворенню крохмалю в рухомі цукри, а білкових речовин ‒ у продукти їх гідролізу, а надалі їх стіканню), ураження колосся грибковими хворобами (фузаріоз, альтернаріоз, ріжки жита) та напівпаразитними сапрофітними грибами, вилягання посівів, обламування колосся, осипання зерна, яке більше спостерігається на ранньо- та середньостиглих сортах, проростання його в колосі.
Матеріали підготували:
Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;
Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.