ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 26.07.2023
У період з 20 до 26 липня переважав високий температурний режим, за винятком 20.07, коли він був нижчим за норму. Отож середньодобові температури повітря знаходилися в межах 17,8‒22,4 °С за норми 18,2 °С у ІІ та 17,5 °С ‒ ІІІ декадах липня. Максимальна температура повітря піднімалася до позначки 30,3 °С (24.07), мінімальну зафіксовано 10,4 °С (21.07).
Опади за цей період випали в кількості 59,1 мм.
У ІІ декаді липня середньодобова температура повітря становила 20,7 °С і перевищила кліматичний показник на 2,5 °С, дощі випали в кількості 34,0 мм за норми 33 мм.
На 26.07 рослини пшениці озимої сортів Естафета миронівська, Довіра одеська, Ахім є в повній стиглості. Зерно набирає вологи від періодичного випадання помірних та сильних дощів.
Овес сорту Артур, висіяний 21.03, також є в повній стиглості, ВВСН 91, пшениця яра сорту Олександра за сівби 21.04 ‒ в ХІ етапі ‒ фаза тістоподібного стану зерна (ВВСН 77), соя сортів Титан, Моцарт за сівби 10.05 ‒ формування бобів (ВВСН 71), гречка сорту Ярославна за сівби 15.05 ‒ в ХІ етапі органогенезу ‒ достигання насіння.
Динаміка вологості зерна залежно від культур, сортів та строків сівби, %
Дата відбору проб |
Пшениця озима |
Пше-ниця яра |
Овес |
||||||||
Естафета миронівська |
Довіра одеська |
Ахім |
Олек-сандра |
Артур |
|||||||
Дата сівби |
|||||||||||
24.09 |
5.10 |
18.10 |
24.09 |
5.10 |
18.10 |
24.09 |
5.10 |
18.10 |
21.04 |
21.03 |
|
19.06 |
71,5 |
‒ |
‒ |
67,6 |
69,1 |
‒ |
‒ |
‒ |
‒ |
‒ |
‒ |
27.06 |
58,1 |
59,2 |
64,9 |
55,0 |
55,6 |
55,6 |
65,9 |
70,6 |
72,0 |
‒ |
‒ |
4.07 |
48,6 |
49,8 |
49,9 |
44,7 |
46,1 |
47,0 |
51,3 |
55,8 |
56,4 |
‒ |
‒ |
11.07 |
40,1 |
43,4 |
43,7 |
23,2 |
23,8 |
29,5 |
44,0 |
45,6 |
46,8 |
‒ |
‒ |
18.07 |
30,1 |
30,6 |
31,8 |
24,0 |
24,2 |
24,2 |
33,3 |
38,4 |
39,3 |
51,6 |
36,2 |
25.07* |
20,6 |
19,7 |
20,4 |
19,8 |
19,2 |
19,6 |
21,3 |
22,4 |
21,2 |
44,8 |
19,8 |
* 24.07 пройшла сильна гроза, за ніч випало 45,4 мм опадів.
На посівах області продовжують обмолот озимих зернових, жнива проходять повільними темпами через коливання погодних умов. Згідно з оперативною інформацією на 26.07 зібрано ячменю озимого (всі категорії господарств) на площі 17,3 тис. га (99,9 % площ), намолочено 90,6 тис. т, урожайність 5,24 т/га, пшениці озимої ‒ 5,09 тис. га (3,3 % площ), намолочено 16,9 тис. т, урожайність 3,31 т/га, ріпаку озимого ‒ 7,6 тис. га (15,6 %), 23,4 тис. т, 3,08 т/га.
Слід пам’ятати, що затягуючи строки збирання, втрачаємо не тільки врожай, а й якість сформованого зерна, йде обернений процес при перестої зернових на корені через активізацію фізіологічних процесів. Посіви, що за технологією вирощували на продовольчі цілі, опиняються в категорії фуражного зерна, а це знижує вартість продукції.
Поряд із жнивами потрібно пам’ятати, що зразу після збирання зернових є такі важливі сільськогосподарські роботи, як лущення стерні, підготовка ґрунту, сівба сидеральних культур, заробка побічної продукції попередників. Від цього значною мірою залежатиме формування посівів 2024 року.
Загортання післяжнивних решток і соломи зернових з додаванням компенсаційної дози азоту забезпечує:
‒ посилення біологічної і ферментативної активності;
‒ збагачення ґрунту амінокислотами, вітамінами та іншими біологічно активними речовинами;
‒ поліпшення аерації та поживного режиму ґрунту;
‒ збільшення кількості целюлозорозкладаючої мікрофлори;
‒ поліпшення структури ґрунту.
Компенсаційна доза азоту становить 9‒10 кг на 1 т соломи, оскільки співвідношення вуглецю (С) та азоту (N) є у соломистих рештках 70‒90 : 1, а для нормального проходження мікробіологічних процесів потрібно його утримати на рівні С : N – 20‒30 : 1.
Також використовують деструктори рослинних решток (стерні), які заселяють ґрунт корисними мікроорганізмами, нейтралізують фітотоксини й поліпшують біологічну активність ґрунту.
Особливо слід нагадати про шкоду спалювання соломи, зокрема підвищення температури на поверхні ґрунту до 360 °С, на глибині 5 см ‒ 50 °С (навіть за температури 40 °С гине мікробіота), вигорання гумусу, інтенсивне висушування ґрунту на глибині до 10 см, зменшення водопроникності, загибель типових мікроорганізмів. Нормальне його біологічне функціонування за таких умов відновлюється через 2‒3 місяці.
Матеріали підготували:
Ганна Миколаївна Дорота, старший науковий співробітник відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;
Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.