logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

          341106 rss icon     Новини-RSS                                                                                                                                                   Офіційний вебсайт

meta       Youtube  
  • Головна
  • Інфо
  • Стан посівів
  • Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 26.07.2023

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 26.07.2023

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 26.07.2023

  1. Перебіг метеорологічних умов

У період з 20 до 26 липня переважав високий температурний режим, за винятком 20.07, коли він був нижчим за норму. Отож середньодобові температури повітря знаходилися в межах 17,8‒22,4 °С за норми 18,2 °С у ІІ та 17,5 °С ‒ ІІІ декадах липня. Максимальна температура повітря піднімалася до позначки 30,3 °С (24.07), мінімальну зафіксовано 10,4 °С (21.07). 

Опади за цей період випали в кількості 59,1 мм. 

У ІІ декаді липня середньодобова температура повітря становила 20,7 °С і перевищила кліматичний показник на 2,5 °С, дощі випали в кількості 34,0 мм за норми 33 мм.

  1. Стан посівів

На 26.07 рослини пшениці озимої сортів Естафета миронівська, Довіра одеська, Ахім є в повній стиглості. Зерно набирає вологи від періодичного випадання помірних та сильних дощів. 

Овес сорту Артур, висіяний 21.03, також є в повній стиглості, ВВСН 91, пшениця яра сорту Олександра за сівби 21.04 ‒ в ХІ етапі ‒ фаза тістоподібного стану зерна (ВВСН 77), соя сортів Титан, Моцарт за сівби 10.05 ‒ формування бобів (ВВСН 71), гречка сорту Ярославна за сівби 15.05 ‒ в ХІ етапі органогенезу ‒ достигання насіння.

Динаміка вологості зерна залежно від культур, сортів та строків сівби, %

Дата відбору проб

Пшениця озима

Пше-ниця яра

Овес

Естафета миронівська

Довіра одеська

Ахім

Олек-сандра

Артур

Дата сівби

24.09

5.10

18.10

24.09

5.10

18.10

24.09

5.10

18.10

21.04

21.03

19.06

71,5

67,6

69,1

27.06

58,1

59,2

64,9

55,0

55,6

55,6

65,9

70,6

72,0

4.07

48,6

49,8

49,9

44,7

46,1

47,0

51,3

55,8

56,4

11.07

40,1

43,4

43,7

23,2

23,8

29,5

44,0

45,6

46,8

18.07

30,1

30,6

31,8

24,0

24,2

24,2

33,3

38,4

39,3

51,6

36,2

25.07*

20,6

19,7

20,4

19,8

19,2

19,6

21,3

22,4

21,2

44,8

19,8

* 24.07 пройшла сильна гроза, за ніч випало 45,4 мм опадів. 

На посівах області продовжують обмолот озимих зернових, жнива проходять повільними темпами через коливання погодних умов. Згідно з оперативною інформацією на 26.07 зібрано ячменю озимого (всі категорії господарств) на площі 17,3 тис. га (99,9 % площ), намолочено 90,6 тис. т, урожайність 5,24 т/га, пшениці озимої ‒ 5,09 тис. га (3,3 % площ), намолочено 16,9 тис. т, урожайність 3,31 т/га, ріпаку озимого ‒ 7,6 тис. га (15,6 %), 23,4 тис. т, 3,08 т/га.

  1. Рекомендації

Слід пам’ятати, що затягуючи строки збирання, втрачаємо не тільки врожай, а й якість сформованого зерна, йде обернений процес при перестої зернових на корені через активізацію фізіологічних процесів. Посіви, що за технологією вирощували на продовольчі цілі, опиняються в категорії фуражного зерна, а це знижує вартість продукції.

Поряд із жнивами потрібно пам’ятати, що зразу після збирання зернових є такі важливі сільськогосподарські роботи, як лущення стерні, підготовка ґрунту, сівба сидеральних культур, заробка побічної продукції попередників. Від цього значною мірою залежатиме формування посівів 2024 року.

Загортання післяжнивних решток і соломи зернових з додаванням компенсаційної дози азоту забезпечує: 

‒ посилення біологічної і ферментативної активності;

‒ збагачення ґрунту амінокислотами, вітамінами та іншими біологічно активними речовинами;

‒ поліпшення аерації та поживного режиму ґрунту;

‒ збільшення кількості целюлозорозкладаючої мікрофлори;

‒ поліпшення структури ґрунту.

Компенсаційна доза азоту становить 9‒10 кг на 1 т соломи, оскільки співвідношення вуглецю (С) та азоту (N) є у соломистих рештках 70‒90 : 1, а для нормального проходження мікробіологічних процесів потрібно його утримати на рівні С : N – 20‒30 : 1.

Також використовують деструктори рослинних решток (стерні), які заселяють ґрунт корисними мікроорганізмами, нейтралізують фітотоксини й поліпшують біологічну активність ґрунту. 

Особливо слід нагадати про шкоду спалювання соломи, зокрема підвищення температури на поверхні ґрунту до 360 °С, на глибині 5 см ‒ 50 °С (навіть за температури 40 °С гине мікробіота), вигорання гумусу, інтенсивне висушування ґрунту на глибині до 10 см, зменшення водопроникності, загибель типових мікроорганізмів. Нормальне його біологічне функціонування за таких умов відновлюється через 2‒3 місяці.

1 2 3

Матеріали підготували:

Ганна Миколаївна Дорота, старший науковий співробітник відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;

Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.