logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

               Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

meta       Youtube  

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 25.05.2022 р.

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 25.05.2022 р.

  1. Перебіг метеорологічних умов 

Період з 19 до 25 травня характеризувався значними коливаннями середньодобових температур. 19‒21.05 вони перевищували норму на 0,1‒4,1 °С й становили 13,5‒17,8 °С, з 22.05 спостерігали їх зниження до 10,6‒12,9 °С, що нижче від кліматичного показника на 0,8‒3,1 °С. Ще більші коливання відзначено між максимальною та мінімальною температурами: відповідно 25,4 °С (20.05) і 2,6 °С (24.05). 

Опади за цей період випали в кількості 3,5 мм. Їх дефіцит триває з початку травня.

Середня температура повітря у ІІ декаді травня дорівнювала 14,6 °С за норми 13,4 °С; опадів випало 2,8 мм за норми 30 мм. 

  1. Стан посівів

На 24.05 рослини пшениці озимої сортів Естафета миронівська, Довіра одеська, Ахім (сівозміна відділу технологій у рослинництві) є в VІ‒VІІ етапах органогенезу (залежно від сортів і строків сівби ‒ ріст 4‒5-го міжвузлів). У VІІ етапі відбувається інтенсивний ріст у довжину всіх органів колоса: колосового стержня, колоскових і квіткових лусок, остей у остистих форм. У кінці етапу колос досягає характерних для сорту та умов вирощування розміру й форми. Достатнє азотне живлення, добре вологозабезпечення та температура 18‒22 °С  сприяють проходженню цих процесів. 

Висота рослин пшениці озимої залежно від сортів і строків сівби зросла порівняно з попередніми вимірами на 8,2‒20,6 / 10,4‒21,0 см.

Висота рослин пшениці озимої залежно від сорту та строків сівби на 24.05 (фон мінерального живлення N30P90K90 під культивацію + N15 по мерзлоталому ґрунті + N45 з внесенням мікродобрива айдамін у ІV етапі органогенезу), см

Сорти

Дата сівби

 

28.09

5.10

20.10

Естафета миронівська

74,9 / 53,6

72,6 / 50,6

72,1 / 50,5

Довіра одеська

70,6 / 46,6

63,5 / 41,4

63,0 / 41,0

Ахім

57,8 / 36,2

53,5 / 32,0

52,4 / 30,4

Примітка: до кінця листка / до відгину верхнього листка.

Пшениця яра сорту Олександра є в кінці ІV етапу органогенезу ‒ перехід від фази кущіння до виходу в трубку. 

  1. Рекомендації

На часі (від початку фази колосіння до наливу зерна) підживлення озимини, яке впливає на тривалість активної діяльності прапорцевого листка, підвищує інтенсивність фотосинтезу, якість зерна. У цей період можна застосовувати поверхневе підживлення аміачною селітрою чи карбамідом. За результатами досліджень лабораторії рослинництва ІСГКР НААН значне поліпшення хлібопекарських властивостей борошна пшениці озимої отримали від позакореневого підживлення посівів сечовиною (N30) у 10 та 20-відсотковій концентрації у фазі колосіння та початку молочної стиглості. Добре розчиняючись у воді, сечовина утворює нейтральну реакцію і не викликає опіків листкової поверхні. Їй властива фізіологічна функція, яка підсилює процес розкладу білків і сприяє відтоку азотних речовин у колос. 

Також використовують карбамід-аміачну суміш (КАС) – це суміш водних розчинів аміачної селітри та карбаміду (у співвідношенні 35,4 % карбаміду, 44,3 % селітри, 19,4 % води, 0,5 % аміачної води). Добриво містить три форми азоту (нітратну, амонійну, амідну) і забезпечує пролонговане живлення рослин. 

11     22

Матеріали підготували:

Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;

Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.