ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ
Новини-RSS Офіційний вебсайт
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 30.06.2021 р.
Спека, що встановилася в попередньому періоді, продовжилася й в поточному (24‒30 червня). Середньодобові температури повітря перевищували кліматичний показник (17,2 °С) на 1,6‒8,9 °С і знаходилися в межах 18,8‒24,0 °С. Максимальна температура повітря досягала позначки 32,5 °С (24.06), мінімальна не опускалася нижче 11,4 °С (29.06).
Ураганний вітер, гроза, сильна злива, місцями з градом пройшли 25.06, впродовж 2 год випало 28,0 мм опадів (85 % декадної норми). Місцями спостерігаємо незначне вилягання посівів.
Незважаючи на таку кількість опадів, запаси вологи в ґрунті, визначені до випадання дощу й кілька діб після нього, істотно не змінилися, оскільки сильні зливи не є продуктивними.
Запаси продуктивної вологи (ґрунт сірий лісовий поверхнево оглеєний) під пшеницею озимою (сівозміна відділу технологій у рослинництві), мм
Горизонт ґрунту, см |
Довіра одеська (сівба 29.09) |
Естафета миронівська (сівба 29.09) |
Дата відбору проб |
||
25.06 |
29.06 |
|
0‒20 |
23,5‒36,4 |
23,9‒44,3 |
20‒40 |
35,8‒40,1 |
23,0‒40,1 |
На 29.06 сорти пшениці озимої Естафета миронівська, Довіра одеська, Ахім є в Х‒ХІ етапах органогенезу (фаза формування зерна ‒ молочна стиглість).
Овес сорту Артур за сівби 13.04, пшениця яра сорту Олександра за сівби 21.04 є в ІХ етапі органогенезу (цвітіння).
У фазі молочної стиглості (наливу зерна) відбувається інтенсивне нагромадження пластичних речовин у зерні, відмирає вегетативна маса і лише верхній листок зберігає зелене забарвлення. Оптимальні умови для проходження цієї фази – добра забезпеченість рослин вологою та невисока (до 25 °С) температура повітря.
Вологість зерна пшениці озимої на 29.06
Показник |
Естафета миронівська |
Довіра одеська |
||
Дата сівби |
||||
29.09 |
20.10 |
29.09 |
20.10 |
|
Вологість зерна, % |
61,0 |
65,9 |
55,9 |
59,0 |
Високі температури повітря (понад 25 °С) та недостатні запаси продуктивної вологи ґрунту в фазі молочної стиглості затримують наливання зерна. Може відбуватися негативне явище т. зв. “захвату”, або запалу зерна, тобто переміщення води від колоса до тканин листків і стебла, внаслідок цього зерно хлібних злаків стає щуплим.
Іншою причиною недобору врожаю зернових культур, особливо пшениці озимої, є так зване “стікання” зерна, яке відбувається в умовах Західного регіону під впливом дощової погоди в період його формування, наливу і дозрівання.
“Стікання” зерна проходить за підвищеної вологості повітря і прямого контакту рослин з вологою дощів, мряк, роси. Генеративні органи рослин, у першу чергу зернівка, недобирають або втрачають накопичені рослиною пластичні сухі речовини (це перша неінфекційна фаза). За згаданих умов зростає активність гідролітичних ферментів, які сприяють перетворенню крохмалю в рухомі цукри, а білкових речовин ‒ у продукти їх гідролізу, а надалі їх стіканню. За інтенсивного розвитку цих процесів колос на смак є солодкуватим (“медова роса”).
Отже, відбувається різке вуглеводно-білкове виснаження зерна за дуже короткий період, погіршення його продовольчих, технологічних і посівних якостей.
Друга інфекційна фаза характеризується заселенням колосся напівпаразитними сапрофітними грибами. Розвиток цієї мікрофлори можна побачити за зовнішніми ознаками (зміна кольору колосу, чорні крапки, рожеві і чорні плями, чорний наліт плісені на колосі і зерні). Поступово ці гриби проникають у внутрішню частину зерна, яка містить вуглеводи і білки як поживне середовище для їх життєдіяльності.
Таким чином, це складний комплекс механічних, фізичних і біологічних, включаючи і мікробіологічні, процесів у дозріваючому зерні і на його поверхні, які виникають під впливом надмірного зволоження та підсилюються на перестояних посівах (після повної стиглості), і втрати зерна можуть становити 15‒50 і більше відсотків від біологічного врожаю.
На посівах ячменю ярого залежно від сорту розвиток борошнистої роси становив 5,5−11,4 %, сітчастої плямистості − 3,5−10,5 %, темно-бурої плямистості − 4,5−8,2 %, смугастої плямистості − 3,5−8,5 %, а на посівах вівса розвиток червоно-бурої плямистості − 2,5−6,5 %.
Матеріали підготували:
Антін Михайлович Шувар, старший науковий співробітник відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;
Галина Ярославівна Біловус, старший науковий співробітник лабораторії захисту рослин, кандидат с.-г. наук;
Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.