logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

               Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

meta       Youtube  

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 23.09.2020 р.

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
 
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 
у Львівській області на 23.09.2020 р.
 
1. Перебіг метеорологічних умов 
Впродовж тижневого періоду з 17 до 23 вересня утримувалася переважно тепла (за винятком 18‒19.09) та суха погода. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 9,9‒16,1 °С за норми ІІ декади 12,8 °С та ІІІ – 11,2 °С. Максимальна температура повітря дорівнювала 24,0 °С (21.09), мінімальна знижувалася до 2,8 °С (19.09).
Опади відсутні. Запаси продуктивної вологи в горизонті 0‒20 см є задовільними.
 
Запаси продуктивної вологи (сівозміна лабораторії рослинництва) станом на 22.09 (ґрунт сірий лісовий поверхнево оглеєний)
Культура Шар ґрунту, см Продуктивна волога, мм
Пшениця озима (оранка) 0‒20 18,9
0‒40 34,3
0‒100 176,4
 
2. Хід сільськогосподарських робіт
Агроформування області продовжують сівбу озимих культур. На 23 вересня посіяно ріпак озимий на площі 40,3 тис. га (77,2 % від прогнозу), пшеницю озиму 18,3 тис. га (17,9 %), ячмінь озимий 10,3 тис. га (51,7 %), жито озиме 0,7 тис. га (23,1 %).
Триває збирання пізніх сільськогосподарських культур, і станом на 23.09 зібрано (всі категорії господарств): гречки – на площі 0,4 тис. га (17,8 %), намолочено 0,4 тис. т, врожайність 0,94 т/га, соняшнику – 0,8 тис. га (2,8 %), 1,7 тис. т, 2,05 т/га, картоплі – 43,4 тис. га (45,5 %), вал 614,5 тис. т, врожайність 14,2 т/га, буряків цукрових – 1,5 тис. га (11,5 %), 81,3 тис. т, 56,04 т/га.
 
3. Рекомендації
Дефіцит вологи у ґрунті на глибині загортання насіння, особливо на піщаних та супіщаних його відмінах, стримує темпи сівби озимих зернових. Відхилення від оптимальних строків, перенесення їх на більш пізні через метеоумови, які склалися, може негативно вплинути на перезимівлю озимини у зв’язку зі скороченням осіннього вегетаційного періоду, а це має бути 45‒60 діб за суми активних температур 400‒600 °С і, як наслідок, ‒ недостатній розвиток рослин.
Від запасів продуктивної вологи у верхньому шарі ґрунту залежить отримання рівномірних та оптимальних за густотою сходів озимини, оскільки вони впливають на тривалість періоду сівба ‒ сходи і сходи ‒ кущіння. За нестачі вологи в ґрунті збільшується тривалість фаз набухання та проростання насіння, а також затримується поява сходів, скорочується період кущіння восени.
Для забезпечення скорішого набухання і проростання насіння слід провести післяпосівне коткування, яке забезпечить тісніший контакт насіння з ґрунтом і посилить капілярне підняття вологи з нижніх його горизонтів. Ущільнення розпушеного ґрунту знижує його пористість і зменшує втрати вологи, що важливо в суху осінь.
 
Матеріали підготувала: 
Рудавська Наталія Миколаївна, старший науковий співробітник відділу рослинництва, кандидат с.-г. наук
 
Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.