logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

          341106 rss icon     Новини-RSS                                                                                                                                                   Офіційний вебсайт

meta       Youtube  
  • Головна
  • Інфо
  • Стан посівів
  • Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 24.12.2024

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 24.12.2024

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

  у Львівській області на 24.12.2024

Перебіг метеорологічних умов та стан посівів

Період з 19 до 24 грудня характеризувався підвищеними температурами та незначними опадами. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах -1,0…6,7 °С за кліматичного показника -2,3 °С. Максимальна температура повітря дорівнювала 11,5 °С (19.12), мінімальна ‒ -3,0 °С, зокрема на глибині залягання вузла кущіння ‒ -0,6 °С (22.12).

Опади випали в кількості 1,3 мм. Сніговий покрив вдруге утворився 23.12 висотою до 1,0 см. Ґрунт промерз на глибину до 3–5 см. 

У ІІ декаді грудня середньодобова температура повітря дорівнювала
-2,1 °С і перевищила норму на 4,4 °С, опади випали в кількості 18,5 мм ‒ 116 % норми.

Відсутність снігового покриву чи його залягання на талому ґрунті, замерзання ‒ відтавання ґрунту, чергування мінусових і плюсових температур (як середньодобових, так і нічних ‒ денних) порушують стабільність умов перезимівлі.

Відлига, яка тривала 16‒20.12, спровокувала недовготривале порушення зимового спокою рослин. Часті підвищення температурного режиму до і понад біологічний мінімум призводять до зниження їх морозостійкості (стійкості до низьких мінусових температур) та зимостійкості (стійкості до всіх сукупних несприятливих умов існування). Стійкість до морозу дуже динамічна і навіть взимку не є постійною величиною. Морозостійкість протягом зимового періоду майже зникає під час довготривалих відлиг. Появиться знову за повторного проходження другої фази загартування. Для такої фізіологічної перебудови будуть потрібні: певний час (кілька діб), достатня кількість вуглеводів і поступовий перехід до понижених мінусових температур. Різні органи рослин озимих зернових (листки, вузол кущіння, корені) мають різний ступінь морозостійкості. Найбільш морозостійким є вузол кущіння. Цьому сприяє вищий вміст накопичених у ньому цукрів порівняно з листками, а також його укриття хоч і невеликим, однак теплоізоляційним шаром ґрунту. На глибині 1‒1,5 см температура є вищою на 2‒3 °С, ніж на його поверхні, в шарі 2,5‒3 см різниця ще більша. В останні роки ризик вимерзання нівелюється, а звідси умови перезимівлі поліпшуються. Надалі вони залежатимуть від погодних факторів.

На теперішній час загроз для перезимівлі немає, однак постійний моніторинг має бути на порядку денному, оскільки потенційні ризики для посівів за зміни метеоумов є завжди.


1 2

Директор інституту                       Олег СТАСІВ

Матеріали підготували:

Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;

Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.



Перевірено:

Марія КАХНИЧ

24.12.2024 

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.