logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

          341106 rss icon     Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

meta       Youtube  

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 16.10.2024

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 16.10.2024

  1. Перебіг метеорологічних умов

Період з 10 до 16 жовтня характеризувався контрастним температурним режимом і поступовим його зниженням: 10.10 середньодобова температура становила 17,1 °С за кліматичного показника 9,8 °С, а 15.10 опустилася до 6,9 °С за норми 8,0 °С. Максимальна температура повітря дорівнювала 22,4 °С (10.10), мінімальна ‒ 3,0 °С (12.10). 

Опади за цей період випали в кількості 11,0 мм. Ґрунт (сірий лісовий поверхнево оглеєний) сильно зволожений. Похмурі дні та помірні температури не сприяють швидкому підсушуванню орного шару ґрунту. Впродовж ІІ та ІІІ декади вересня й І жовтня пройшли сильні дощі (137,2 мм за норми 54 мм). 

У І декаді вересня середньодобова температура повітря дорівнювала 12,1 °С й перевищила норму на 2,3 °С, опадів випало 42,1 мм (281 % норми). 

  1. Стан посівів

На 15.10 рослини пшениці озимої сортів МІП Феєрія та Лакомка за сівби 24.09, Естафета миронівська та Поларкап за сівби 26.09 є у фазі двох листків ‒ 12 ВВСН, жита озимого сорту Левітан (сівба 24.09) ‒ трьох листків (13 ВВСН).

Вони накопичили 227,1‒258,3 °С активних і 132,1‒153,3 °С ефективних температур. Для настання безпечних для перезимівлі фаз розвитку озимих культур до припинення вегетації потрібно 400‒600 °С активних та 200‒300 °С ефективних температур повітря.

На посівах області продовжують збирання пізніх сільськогосподарських культур. Згідно з оперативною інформацією на 15.10 зібрано гречки (всі категорії господарств) на площі 2,1 тис. га (54,3 % площ), намолочено 3,2 тис. т, урожайність 1,54 т/га, кукурудзи ‒ відповідно 2,3 тис. га (2,6 %), 21,1 тис. т, 9,15 т/га, соняшнику ‒ 13,9 тис. га (61,1 %), 40,8 тис. т, 2,93 т/га, сої ‒ 84,2 тис. га (59,8 %), 268,4 тис. т, 3,19 т/га, викопано картоплі ‒ 96,9 тис. га (97,9 %), 1712,2 тис. т, 17,68 т/га, буряку цукрового ‒ 8,1 тис. га (50,6 %), 549,6 тис. т, 68,25 т/га.

Агроформування області також продовжують сівбу озимих зернових культур. На 15.10 засіяно (всі категорії господарств) 135,4 тис. га, що становить 77,4 % від прогнозу, зокрема пшениці озимої 117,9 тис. га (77,2 %), ячменю озимого 14,8 тис. га (80,7 %), жита озимого 2,72 тис. га (72,1 %), крім того, ріпаку озимого ‒ 50,5 тис. га (100,0 %).

Польові роботи проходили повільними темпами через сильні дощі в окремі дні та надмірну вологість ґрунту. 

Озимі зернові, посіяні після 10.10, тобто після допустимих строків, будуть вразливими до несприятливих умов перезимівлі та реагуватимуть на час відновлення весняної вегетації ‒ важливо, щоб воно було раннім. Добрі результати забезпечують такі строки, за яких осіння вегетація рослин триває не менше ніж 45‒55 діб. Із ростом листків та утворенням бічних пагонів восени підвищується їх морозостійкість. Маючи 3‒4 синхронно розвинених стебла, посіви встигають накопичити достатню кількість захисних речовин, зокрема цукрів, до припинення вегетації. 


1 2


Директор інституту                       Олег СТАСІВ



Матеріали підготували:

Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;

Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.

Перевірено:

Марія КАХНИЧ

16.10.2024

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.