ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ
Новини-RSS Офіційний вебсайт
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 11.09.2024
З 5 до 11 вересня утримувався високий температурний режим з опадами в останню добу періоду. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 16,8‒21,8 °С і на 1,5‒6,5 °С перевищили кліматичний показник (15,3 °С). Максимальна температура сягала позначки 29,2 °С (7.09), мінімальна не опускалася нижче ніж 14,0 °С (11.09).
Дощ (5,0 мм), який випав вночі 11.09, зволожив верхній шар ґрунту на глибину 3 см.
На 10.09 рослини сої за сівби 30.04 (сівозміна відділу технологій у рослинництві) є у фазі 89 ВВСН (сорт Титан) і 97 ВВСН (сорт Моцарт).
На посівах області закінчують збирання ранніх та розпочали ‒ пізніх сільськогосподарських культур. Згідно з оперативною інформацією на 10.09 зібрано вівса (всі категорії господарств) на площі 12,2 тис. га (99,7 % площ), намолочено 35,9 тис. т, урожайність 2,93 т/га, гречки ‒ 0,7 тис. га (17,6 %), 1,2 тис. т, 1,85 т/га, ріпаку ярого ‒ 1,472 тис. га (99,0 %), 4,304 тис. т, 2,92 т/га, соняшнику ‒ 2,5 тис. га (10,9 %), 8,4 тис. т, 3,34 т/га, сої ‒ 9,7 тис. га (7,0 %), 38,3 тис. т, 3,97 т/га, викопано картоплі ‒ 43,6 тис. га (43,8 %), 763,4 тис. т, 17,51 т/га, буряку цукрового ‒ 1,0 тис. га (6,1 %), 64,6 тис. т, 67,89 т/га.
Агроформування області продовжують сівбу озимих зернових культур. На 10.09 засіяно (всі категорії господарств) 26,4 тис. га, що становить 15,2 % від прогнозу, зокрема пшениці озимої 25,0 тис. га (16,5 %), ячменю озимого 1,3 тис. га (7,2 %), закінчують сівбу ріпаку озимого ‒ 46,6 тис. га (94,3 %).
Впродовж ІІ, ІІІ декад серпня та І декади вересня опади практично були відсутні. Зміна метеорологічних умов з 11 вересня (зниження температур ближче до норми, випадання дощу та його прогноз і надалі) на більш сприятливі поліпшить якість передпосівного обробітку ґрунту й сівби озимих зернових.
Строки сівби – єдиний елемент технології, який не вимагає додаткових затрат, але від нього залежать дружність і повнота сходів, інтенсивність росту та розвитку восени, проходження фаз загартування, які визначають зимостійкість рослин. Добрі результати забезпечують такі строки, за яких осіння вегетація триває не менше ніж 45–55 діб, що сприяє утворенню 3–4 синхронно розвинених пагонів, формуванню вторинної кореневої системи і нагромадженню достатньої кількості вуглеводів у вузлах кущіння.
Дуже важливо не переміщувати термінів допустимої сівби після 10 жовтня, в посушливий період окремих років – 15 жовтня як виняток.
Директор інституту Олег СТАСІВ
Матеріали підготували:
Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;
Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.
Перевірено:
Марія КАХНИЧ
11.09.2024