ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 07.02.2024
Перебіг метеорологічних умов та стан посівів
У період з 1 до 7 лютого спостерігали високий температурний режим з випаданням значних опадів. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 1,5…7,5 °С і на 5,7…11,7 °С перевищували норму (-4,2 °С). Максимальна температура повітря дорівнювала 8,4 °С (5.02), мінімальна ‒ 0,4 °С (2.02).
Дощі різної інтенсивності випадали щоденно, їх сума становила 15,9 мм (122 % декадної норми).
Ґрунт сильно зволожений. На полях з озиминою в понижених місцях рельєфу відзначаємо затоплення посівів (сівозміна відділу технологій у рослинництві). У кінці ІІ декади грудня 2023 р. вже спостерігали таке негативне явище. Однак це не призвело до незворотних процесів у рослин пшениці озимої, які можуть витримувати затоплення впродовж певного періоду; перебування їх під водою в холодну пору менш небезпечне, ніж у весняне водопілля за підвищених температур. Проте надлишок вологи в ґрунті веде до погіршення умов аерації, зміщення в рослинах дихання в бік анаеробного, порушення метаболізму кореневої системи й надземних органів.
З третього лютого середньодобові температури повітря перевищили біологічний мінімум (5 °С). Такий температурний фон провокує більш активне проходження фізіологічних процесів у рослинах озимих культур. Зимовий спокій озимини порушений. Якщо втрата загартування за тривалої відлиги в першій половині зими швидко компенсується за рахунок вуглеводів, то майже не відновлюється в другій її половині.
Виявлено незначне заселення посівів полівкою звичайною.
За гідротермічних умов, які часто й різко змінюються, моніторинг стану озимих має залишатися на порядку денному.
Матеріали підготували:
Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;
Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.