ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 06.08.2025
Впродовж періоду з 31 липня до 6 серпня середньодобові температури утримувалися в досить вузькому діапазоні, однак набули всіх характеристик: дорівнювали чи були близькими до норми, переважали її та були нижчими. Отож вони знаходилися в межах 17,1‒21,3 °С за кліматичних показників 17,5 °С у ІІІ декаді липня та 18,2 °С ‒ І декаді серпня. Максимальна температура повітря становила 28,2 °С (3.08), мінімальна ‒ 11,2 °С (31.07).
Опади за цей період випали в незначній кількості ‒ 2,1 мм.
У ІІІ декаді липня середньодобова температура повітря дорівнювала 20,1 °С і на 2,6 °С перевищила кліматичний показник, за місяць ‒ 19,3 °С, що на 1,8 °С вище за норму, опадів випало відповідно 9,3 мм (25,1 % від норми) та 225,3 мм (220,9 %).
На 5.08 рослини вівса сорту Андрій за сівби 26.03, жита озимого Інтенсивне 99 (сівба 24.09) є в фазі повної стиглості зерна, ВВСН 91, сої Титан і Моцарт за сівби 30.04 ‒ в Х етапі (формування бобів), ВВСН 77.
Динаміка вологості зерна сільськогосподарських культур, %
| 
 Дата відбору проб  | 
 Ячмінь озимий Калі-форнія  | 
 Жито озиме Інтен-сивне 99  | 
 Пшениця озима  | 
 Ячмінь ярий  | 
 Овес Андрій  | 
||
| 
 Естафета миронів-ська  | 
 Полар-кап  | 
 Актуал  | 
 Абсолют  | 
||||
| 
 1.07  | 
 38,9  | 
 63,3  | 
 55,8  | 
 57,1  | 
 54,1  | 
 53,8  | 
 ‒  | 
| 
 8.07  | 
 15,5  | 
 54,1  | 
 45,8  | 
 47,6  | 
 46,0  | 
 46,6  | 
 48,3  | 
| 
 15.07  | 
 ‒  | 
 47,2  | 
 37,4  | 
 40,7  | 
 33,8  | 
 34,5  | 
 44,0  | 
| 
 21.07  | 
 ‒  | 
 41,6  | 
 28,8  | 
 32,8  | 
 24,0  | 
 24,1  | 
 30,4  | 
| 
 28.07  | 
 ‒  | 
 22,3  | 
 18,9  | 
 19,9  | 
 17,4  | 
 17,9  | 
 20,6  | 
| 
 5.08  | 
 ‒  | 
 17,6  | 
 ‒  | 
 ‒  | 
 ‒  | 
 ‒  | 
 16,6  | 
Погодні умови вносили свої корективи в темпи жнив і затягували збирання сільськогосподарських культур. Згідно з оперативною інформацією на 6.08 зібрано ячменю озимого (всі категорії господарств) на площі 13,955 тис. га (95,8 % площ), намолочено 88,5 тис. т, урожайність 6,34 т/га, пшениці озимої ‒ відповідно 10,332 тис. га (13,4 %), 70,1 тис. т, 6,79 т/га, жита озимого ‒ 0,057 тис. га (3,7 %), 0,3 тис. т, 5,38 т/га, ячменю ярого ‒ 0,175 тис. га (11,7 %), 1,0 тис. т, 5,64 т/га, гороху ‒ 0,169 тис. га (65,2 %), 0,640 тис. т, 3,79 т/га, ріпаку озимого ‒ 25,614 тис. га (45,5 %), 91,4 тис. т, 3,57 т/га.
Нагадуємо, що спалювання соломи на приватних ділянках, крім екологічної небезпеки, призводить до вигорання гумусу, загибелі типових мікроорганізмів, інтенсивного висушування ґрунту до 10 см, зменшення його водопроникності, температура на його поверхні сягає 360 °С, а на глибині 5 см – 50 °С (навіть за температури 40 °С гине ґрунтова біота). Нормальне біологічне функціонування ґрунту за цих умов відновлюється через 2‒3 місяці.
Якщо солому заробляти, то за 2,5‒4 місяці розкладається до 46 %, за 1,5‒2 роки – до 80 %, решта – пізніше. Вже через 3 місяці з 1 кг соломи в ґрунті утворюється приблизно 50 г гумусу, а через 2 роки формування закінчується, досягається його максимальне значення – 90‒100 г. Новоутворені речовини належать до класу так званого поживного гумусу – через 4 роки відбувається зменшення його вмісту до 70 г/кг ґрунту. Під час удобрення на 1 т соломи вносять 10‒12 кг мінерального азоту або 6‒10 т/га рідкого гною. Процес її розкладання перебігає повільно і залежить від ґрунтово-кліматичних умов, якості подрібнення, глибини та рівномірності загортання, аерації ґрунту, активності мікроорганізмів, ґрунтової вологи, гранулометричного складу і вмісту гумусу.
Директор інституту Олег СТАСІВ
Матеріали підготували:
Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;
Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.
Перевірено:
Марія КАХНИЧ
06.08.2025