logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

          341106 rss icon     Новини-RSS                                                                                                                                                   Офіційний вебсайт

meta  Youtube  
  • Головна
  • Інфо
  • Стан посівів
  • Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 06.08.2025

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 06.08.2025

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 06.08.2025

  1. Перебіг метеорологічних умов

Впродовж періоду з 31 липня до 6 серпня середньодобові температури утримувалися в досить вузькому діапазоні, однак набули всіх характеристик: дорівнювали чи були близькими до норми, переважали її та були нижчими. Отож вони знаходилися в межах 17,1‒21,3 °С за кліматичних показників 17,5 °С у ІІІ декаді липня та 18,2 °С ‒ І декаді серпня. Максимальна температура повітря становила 28,2 °С (3.08), мінімальна ‒ 11,2 °С (31.07).

Опади за цей період випали в незначній кількості ‒ 2,1 мм.

У ІІІ декаді липня середньодобова температура повітря дорівнювала 20,1 °С і на 2,6 °С перевищила кліматичний показник, за місяць ‒ 19,3 °С, що на 1,8 °С вище за норму, опадів випало відповідно 9,3 мм (25,1 % від норми) та 225,3 мм (220,9 %).

  1. Стан посівів

На 5.08 рослини вівса сорту Андрій за сівби 26.03, жита озимого Інтенсивне 99 (сівба 24.09) є в фазі повної стиглості зерна, ВВСН 91, сої Титан і Моцарт за сівби 30.04 ‒ в Х етапі (формування бобів), ВВСН 77.

Динаміка вологості зерна сільськогосподарських культур, %

Дата відбору проб

Ячмінь озимий Калі-форнія

Жито озиме Інтен-сивне 99

Пшениця озима

Ячмінь ярий

Овес Андрій

Естафета миронів-ська

Полар-кап

Актуал

Абсолют

1.07

38,9

63,3

55,8

57,1

54,1

53,8

8.07

15,5

54,1

45,8

47,6

46,0

46,6

48,3

15.07

47,2

37,4

40,7

33,8

34,5

44,0

21.07

41,6

28,8

32,8

24,0

24,1

30,4

28.07

22,3

18,9

19,9

17,4

17,9

20,6

5.08

17,6

16,6

Погодні умови вносили свої корективи в темпи жнив і затягували збирання сільськогосподарських культур. Згідно з оперативною інформацією на 6.08 зібрано ячменю озимого (всі категорії господарств) на площі 13,955 тис. га (95,8 % площ), намолочено 88,5 тис. т, урожайність 6,34 т/га, пшениці озимої ‒ відповідно 10,332 тис. га (13,4 %), 70,1 тис. т, 6,79 т/га, жита озимого ‒ 0,057 тис. га (3,7 %), 0,3 тис. т, 5,38 т/га, ячменю ярого ‒ 0,175 тис. га (11,7 %), 1,0 тис. т, 5,64 т/га, гороху ‒ 0,169 тис. га (65,2 %), 0,640 тис. т, 3,79 т/га, ріпаку озимого ‒ 25,614 тис. га (45,5 %), 91,4 тис. т, 3,57 т/га.

  1. Рекомендації

Нагадуємо, що спалювання соломи на приватних ділянках, крім екологічної небезпеки, призводить до вигорання гумусу, загибелі типових мікроорганізмів, інтенсивного висушування ґрунту до 10 см, зменшення його водопроникності, температура на його поверхні сягає 360 °С, а на глибині 5 см – 50 °С (навіть за температури 40 °С гине ґрунтова біота). Нормальне біологічне функціонування ґрунту за цих умов відновлюється через 2‒3 місяці. 

Якщо солому заробляти, то за 2,5‒4 місяці розкладається до 46 %, за 1,5‒2 роки – до 80 %, решта – пізніше. Вже через 3 місяці з 1 кг соломи в ґрунті утворюється приблизно 50 г гумусу, а через 2 роки формування закінчується, досягається його максимальне значення – 90‒100 г. Новоутворені речовини належать до класу так званого поживного гумусу – через 4 роки відбувається зменшення його вмісту до 70 г/кг ґрунту. Під час удобрення на 1 т соломи вносять 10‒12 кг мінерального азоту або 6‒10 т/га рідкого гною. Процес її розкладання перебігає повільно і залежить від ґрунтово-кліматичних умов, якості подрібнення, глибини та рівномірності загортання, аерації ґрунту, активності мікроорганізмів, ґрунтової вологи, гранулометричного складу і вмісту гумусу.

 

 1 2

3

Директор інституту                                Олег СТАСІВ



Матеріали підготували:

Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;

Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.



Перевірено:

Марія КАХНИЧ

06.08.2025

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.