logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

          341106 rss icon     Новини-RSS                                                                                                                                                   Офіційний вебсайт

meta  Youtube  
  • Головна
  • Інфо
  • Стан посівів
  • Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 30.07.2025

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 30.07.2025

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 30.07.2025

  1. Перебіг метеорологічних умов

Переважно підвищений температурний режим, часті, але невеликі дощі були характерними для періоду з 24 до 30 липня. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 16,8‒21,8 °С за кліматичного показника 17,5 °С. Максимальну й мінімальну температури повітря спостерігали 24.07, вони дорівнювали відповідно 28,7 та 14,6 °С.

Опади випали в кількості 4,8 мм.

  1. Стан посівів

На 28.07 рослини пшениці озимої сортів Естафета миронівська та Поларкап за сівби 26.09 (сівозміна відділу технологій у рослинництві), ячменю ярого Актуал і Абсолют за сівби 26.03 є в фазі повної стиглості зерна, ВВСН 91, жита озимого Інтенсивне 99 (сівба 24.09), вівса Андрій (сівба 26.03) ‒ в кінці ХІІ етапу органогенезу (кінець воскової стиглості), ВВСН 87, сої Титан і Моцарт за сівби 30.04 ‒ в Х етапі (формування бобів), ВВСН 74.

Динаміка вологості зерна сільськогосподарських культур, %

Дата відбору проб

Ячмінь озимий Калі-форнія

Жито озиме Інтен-сивне 99

Пшениця озима

Ячмінь ярий

Овес Андрій

Естафета миронів-ська

Полар-кап

Актуал

Абсолют

1.07

38,9

63,3

55,8

57,1

54,1

53,8

8.07

15,5

54,1

45,8

47,6

46,0

46,6

48,3

15.07

47,2

37,4

40,7

33,8

34,5

44,0

21.07

41,6

28,8

32,8

24,0

24,1

30,4

28.07

22,3

18,9

19,9

17,4

17,9

20,6

Дощі (хоч невеликі, з перервами), висока вологість повітря впливали на подовження та ускладнення жнив. Затягування з збиранням призводить до втрат через осипання найбільш зрілого та виповненого зерна (за осипання навіть однієї зернини з кожного колоса втрати на 1 га можуть сягати 1 ц та більше), якість сформованого зерна погіршується ‒ йде обернений процес при перестої зернових на корені через активізацію фізіологічних процесів. І посіви, що за технологією вирощували на продовольчі цілі, опиняються у категорії фуражного зерна, а це знижує вартість продукції. 

На посівах області продовжують збирання сільськогосподарських культур. Згідно з оперативною інформацією на 30.07 зібрано ячменю озимого (всі категорії господарств) на площі 12,246 тис. га (84,6 % площ), намолочено 79,5 тис. т, урожайність 6,49 т/га, пшениці озимої ‒ відповідно 4,637 тис. га (6,0 %), 29,5 тис. т, 6,35 т/га, жита озимого ‒ 0,055 тис. га (3,6 %), 0,3 тис. т, 5,45 т/га, ячменю ярого ‒ 0,033 тис. га (2,2 %), 0,2 тис. т, 5,00 т/га, гороху ‒ 0,041 тис. га (15,8 %), 0,154 тис. т, 3,76 т/га, ріпаку озимого ‒ 11,492 тис. га (20,5 %), 36,8 тис. т, 3,21 т/га.

  1. Фітосанітарний стан зернових культур на 30.07

Згідно з результатами обстежень посівів озимих зернових за теплої та вологої погоди розвитку набули хвороби колосу залежно від сорту: септоріоз ‒ 1,5−5,0 %, фузаріоз − 2,0−5,0 %, оливкова пліснява − 0,5−3,5 %. Підвищення температури повітря і часті опади в подальшому будуть сприяти розвитку хвороб колосу, а це вимагає оперативного проведення збиральних робіт.

Розвиток сапрофітної мікрофлори на зерні наражає на ризик недобору врожаю, погіршення його технологічних якостей, здешевлення отриманої продукції, збільшення вкладень на доведення зерна до прийнятих стандартів якості, псування зараженого зерна, навіть до короткочасного підвищення його вологості в умовах транспортування і зберігання.

Для зменшення негативних наслідків ураженості зерна хворобами потрібно своєчасно збирати врожай, адже перестій на корені на 4‒12 діб згідно з нашими результатами за попередні роки сприяє зменшенню маси 1000 насінин залежно від сорту на 1,9−10,5 г.

На посівах вівса розвиток червоно-бурої плямистості становить 19,5−32,5 %, корончастої іржі − 7,5−19,5 %.

 

 1 

2

3

4

Директор інституту                                Олег СТАСІВ



Матеріали підготували:

Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;

Галина БІЛОВУС, завідувач лабораторії захисту рослин, кандидат сільськогосподарських наук;

Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.



Перевірено:

Марія КАХНИЧ

30.07.2025

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.