logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

          341106 rss icon     Новини-RSS                                                                                                                                                   Офіційний вебсайт

meta  Youtube  
  • Головна
  • Інфо
  • Стан посівів
  • Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 12.02.2025

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 12.02.2025

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 12.02.2025

Перебіг метеорологічних умов та стан посівів

У період з 6 до 12 лютого середньодобові температури повітря знаходилися в межах -4,6…-0,9 °С за норми -4,2 °С у І та -3,6 °С у ІІ декадах місяця. Максимальна температура повітря дорівнювала 2,9 °С (10.02), мінімальна -8,6 °С, зокрема на глибині залягання вузла кущіння -7,0 °С (11.02).

Опади випали неістотні ‒ 0,2 мм. Промерзання ґрунту становить 15‒20 см.

У І декаді лютого зафіксовано середньодобову температуру повітря
-1,4 °С, що вище за норму на 2,8 °С, опадів випало 0,8 мм (6 % від норми). 

Озимі зернові є у стані вимушеного зимового спокою.

Друга половина І декади лютого характеризувалася значним зниженням температур, особливо нічних, а також відсутністю снігового покриву. Відомо, що морозостійкість озимих зернових у першу чергу залежить від фази їх розвитку. Найбільш стійкими до низьких температур є розкущені посіви, оскільки у вузлах кущіння ‒ найвища концентрація цукрів, які є визначальними для успішної перезимівлі, а також забезпечують регенераційні процеси навесні. У разі загибелі листків, стебел, частини коренів збережені вузли кущіння утворюють нові пагони з точок росту, що формує вторинну (вузлову) кореневу систему. Вони закладаються на глибині від 1 до 6 см, у більшості випадків ‒ 2,0‒3,0 см від поверхні ґрунту. Серед чинників, які визначають глибину їх залягання, є світло та вологість ґрунту. За переважання сонячних днів вузли закладаються глибше. За висіву насіння на глибину 4 см за 14-годинного світлового дня вони формуються в горизонті 3,0‒3,5 см, 6-годинного ‒ 1 см. 

У безсніжні зими шар ґрунту слугує утепленням для озимини. Температура на глибині 1,0‒1,5 см на 2‒3 °С вища, ніж на поверхні, в шарі 2,5‒3,0 см ця різниця ще більша. На цей час істотних ризиків від вимерзання не спостерігаємо: мінімальні температури на глибині залягання вузла кущіння озимих зернових є значно вищими за критичні, які є для ячменю -10…-12 °С, пшениці -14…-16 °С, жита -16…-18 °С. Ці значення приблизні, бо їх розрахунок залежить від середньої мінімальної температури на глибині вузла кущіння за певний період (від дати переходу її через 0 °С до дати визначення критичної температури). Крім того, зимо- і морозостійкість озимих зернових у другій половині зими знижується й рослини будуть вразливішими до низьких температур.

Викликом для аграріїв можуть бути й низькі запаси продуктивної вологи ґрунту. Впродовж зимового періоду 2024‒25 рр. спостерігаємо дефіцит опадів. За листопад ‒ І декаду лютого випало 87,6 мм за норми 149 мм. А рівень весняних вологозапасів залежить від засвоєння осінніх та зимових опадів. Їх нестача може вплинути на ефективність та якість весняно-польових робіт (підживлення озимих, обробіток ґрунту, сівба ярих тощо).


1 2

В. о. директора інституту                      Олег СТАСІВ



Матеріали підготували:

Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;

Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.



Перевірено:

Марія КАХНИЧ

12.02.2025   

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.