ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ
Новини-RSS Офіційний вебсайт
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 13.10.2021 р.
Погода періоду з 7 до 13 жовтня характеризувалася переважно пониженим температурним режимом та незначними опадами. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 6,2‒9,3 °С за норми 9,8 °С у І та 8,0 °С у ІІ декаді жовтня. Максимальна температура повітря дорівнювала 13,8 °С (7.10), мінімальна ‒ -0,2 °С (10.10). 10 жовтня спостерігали й перший заморозок на поверхні ґрунту.
Опади випали в невеликій кількості ‒ 3,7 мм 12 жовтня.
У І декаді жовтня середньодобова температура повітря становила 10,2 °С, опадів випало 2,7 мм за норми 15 мм.
Рослини пшениці озимої сортів Естафета миронівська, Довіра одеська, Ахім за сівби 28.09 є у фазі сходів (1 листок), за сівби 05.10 ‒ набухання і проростання зерна (підфаза ріст проростка).
В польових умовах за оптимальних строків сівби фаза набухання й проростання зерна проходить за температури 12‒16°С; за пізніх строків сівби температури бувають нижчими за ці параметри і ця фаза пролонговується. Її тривалість залежить від температури, вологи ґрунту, його фізичних властивостей, глибини заробки насіння і може складати 7‒25 днів. В наших умовах добра вологозабезпеченість, але дефіцит тепла спричиняє її подовження.
Для настання безпечних для перезимівлі фаз розвитку озимих культур до припинення вегетації потрібно 400‒600 активних та 200‒300 °С ефективних температур повітря.
Накопичення активних та ефективних температур (вище +5 °С) на 12.10 залежно від строків сівби пшениці озимої
Дата сівби |
Сума активних температур |
Сума ефективних температур |
28.09 |
139,7 |
69,7 |
05.10 |
69,4 |
29,4 |
Працівникам агроформувань радимо особливу увагу приділяти агробіологічному контролю, своєчасно проводити визначення стану посівів озимих в період їх осінньої вегетації (число сходів на одиниці площі, фази розвитку). Це дозволить отримати інформацію про розвиток озимих на час припинення осінньої вегетації і визначити корективи технологічного характеру у весняний період.
Матеріали підготували:
Оксана Федорівна Тимчишин, старший науковий співробітник відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;
Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.