logoISGKR

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

               Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

Facebook       Youtube  

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 01.09.2021 р.

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

 

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація

у Львівській області на 01.09.2021 р.

  1. Перебіг метеорологічних умов

Впродовж періоду з 26 серпня до 1 вересня утримувалася холодна й дощова погода. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 13,0‒15,0 °С та були нижчими за норму (15,8 °С) на 0,8‒2,8 °С. Максимум і мінімум спостерігали 26.08 ‒ відповідно 21,0 та 8,2 °С.

Дощі різної інтенсивності випадали майже щоденно, за винятком 26.08. Сума їх становила 25,6 мм (107 % декадної норми).

Запаси продуктивної вологи ґрунту є високі в усіх його горизонтах, орний шар ‒ сильно зволожений (поле під пшеницю озиму сівозміни відділу технологій у рослинництві).

Запаси продуктивної вологи (ґрунт сірий лісовий поверхнево оглеєний), мм

Горизонт ґрунту, см

Дата відбору проб

10.08

17.08

31.08

0‒20

37,1

45,1

62,4

0‒40

67,6

72,4

120,9

0‒100

165,4

190,4

264,6

  1. Рекомендації

Якість обробітку ґрунту під озимі зернові забезпечує одержання високих і стійких урожаїв. Слід наголосити, що оранка ефективна в боротьбі з бур’янами, особливо кореневищними, однак її слід проводити не пізніше як за 3 тижні до початку сівби. Поверхневий обробіток доцільний на чистих від бур’янів полях.

Строки сівби – єдиний елемент технології, що не потребує матеріальних затрат. Від цього залежить дружність і повнота сходів, інтенсивність росту та розвитку восени, проходження фаз загартування, які визначають зимостійкість рослин. Будь-які крайнощі в строках сівби зумовлюють негативний вплив на посіви озимини. Добрі результати забезпечують такі строки, за яких осіння вегетація рослин триває не менше 45‒55 діб, що сприяє утворенню 3‒4 синхронно розвинених пагонів, розвитку вторинної кореневої системи та нагромадженню достатньої кількості вуглеводів у вузлах кущіння. Рослини, які входять у зиму з одним стеблом, не мають вузла кущіння й відповідної листкової поверхні, слабо використовують поживні речовини та вологу і можуть навіть загинути.

Дослідженнями також встановлено, що з огляду на зміни клімату, цей елемент технології вимагає коректив у сторону пізньої сівби. Вже декілька років поспіль ми переконливо радимо товаровиробникам зміщення строків сівби, відмовитися від сівби у першій половині вересня. Однак дуже важливо не переміщувати термінів допустимої сівби після 10 жовтня. Пшеницю озиму доцільно сіяти в період 20‒30 вересня, сівбу жита озимого розпочинати на 3‒5 діб раніше від рекомендованих строків для пшениці озимої. Якщо в господарствах вирощують диплоїдні і тетраплоїдні сорти жита озимого, то останні сіяти 5 діб пізніше, дотримуючись просторової ізоляції (200‒300 м). Надто рання їх сівба призводить до надмірного розвитку вегетативної маси восени, випрівання, ураження рослин грибковими хворобами. Сівбу жита озимого слід завершити до початку жовтня.

Тритикале потрібно сіяти на початку рекомендованих строків пшениці озимої (20‒25.09) в зоні Лісостепу і на 5 діб швидше ‒ на Поліссі (10‒25.09).

Строки сівби ячменю озимого в лісостеповій зоні області – 20‒30, а поліській – 15‒25 вересня. Також слід враховувати біологічні особливості сортів. Розпочинати сівбу сортами, які в умовах Західного регіону повільніше розвиваються, закінчувати більш пластичними, що восени краще кущаться, менше реагують на тривалість дня, більш адаптовані до несприятливих факторів зовнішнього середовища та рівня агротехнологій (напівінтенсивні, універсальні, сорти-дворучки).

Слід пам’ятати, що сорти високоінтенсивного типу вимагають стислих оптимальних строків сівби, вони припадають на другу половину вересня.

Матеріали підготували:

Наталія Миколаївна Рудавська, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат с.-г. наук;

Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Пустомитівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.