logoISGKR

 

        Інститут сільського господарства Карпатського регіону

             Національної академії аграрних наук України     

               Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

Facebook       Youtube  

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 04.11.2020 р.

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
 
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 
у Львівській області на 04.11.2020 р.
 
1. Перебіг метеорологічних умов 
У період з 29 жовтня до 4 листопада утримувалася тепла з невеликими опадами погода. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 5,6‒11,1 °С та перевищували норму (6,2 °С ‒ у ІІІ декаді жовтня й 4,6 – у І декаді листопада) на 1,0‒6,5 °С. Максимальна температура повітря дорівнювала 14,3 °С (29.10), мінімальна ‒ 1,0 °С (02.11).
Дощі випадали в більшості днів періоду, але в невеликій кількості і становили суму 7,7 мм. Запаси продуктивної вологи в ґрунті залишаються високими.
 
2. Стан посівів та хід сільськогосподарських робіт  
Пшениця озима сортів Естафета миронівська, Довіра одеська та Ахім на 02.11 є у І‒ІІ етапі органогенезу: за сівби 29.09 ‒ початок ‒ повне кущіння, за сівби 03.10 ‒ 3-й листок ‒ початок кущіння, за сівби 20.10 ‒ сходи. 
 
Накопичення активних та ефективних температур (вище +5 °С) на 04.11 залежно від строків сівби пшениці озимої
Дата сівби Сума активних температур Сума ефективних температур
29.09 389,6 209,6
03.10 339,1 175,5
20.10 139,4 64,4
 
Для настання безпечних для перезимівлі фаз розвитку озимих культур до припинення вегетації потрібно 400‒600 активних та 200‒300 °С ефективних температур повітря. 
Тепла погода, достатні запаси вологи в ґрунті сприяють росту й розвитку рослин пізніх строків сівби та подальшому формуванню вузлових коренів (вторинної кореневої системи), кущінню (на теперішній час бічні пагони не є синхронно розвинені).
Для посівів ранніх строків такий температурний режим несе певні ризики. Перерослі з осені рослини з великим коефіцієнтом кущіння (понад 6) є менш зимостійкі, сильно розвинута їх надземна маса більш інтенсивно витрачає запаси поживних речовин на дихання зимою, вони чутливі до збудників грибних хвороб.
Тому надалі потрібно контролювати посіви ранніх і пізніх строків сівби, оскільки вони у першу чергу будуть піддаватися механічним і фізіологічним пошкодженням.
Агроформування області закінчують сівбу озимих культур. На 4 листопада посіяно ріпак озимий на площі 47,7 тис. га (90,6 % від прогнозу), ячмінь озимий 22,8 тис. га (98,2 %), пшеницю озиму 110,2 тис. га (79,9 %), жито озиме 4,96 тис. га (93,1 %).
Триває збирання пізніх сільськогосподарських культур, і станом на 04.11 зібрано (всі категорії господарств): кукурудзи ‒ на площі 12,6 тис. га (18,7 %), намолочено 91,3 тис. т, врожайність 7,27 т/га, гречки – відповідно 2,1 тис. га   (92,5 %), 2,2 тис. т, 1,07 т/га, соняшнику – 23,8 тис. га (79,8 %), 61,8 тис. т,        2,60 т/га, сої – 48,1 тис. га (63,5 %), 132,4 тис. т, 2,75 т/га, буряків цукрових – 8,6 тис. га (68,1 %), 459,4 тис. т, 53,56 т/га, картоплі – 95,0 тис. га (99,9 %),                           вал 1 млн 600,9 тис. т, врожайність 16,85 т/га.
 
3. Рекомендації
‒ на час припинення осінньої вегетації рослин провести контроль стану посівів;
‒ встановити кількість рослин на одиниці площі, їх розвиток (фаза);
‒ визначити заселення посівів мишоподібними гризунами і за потреби провести боротьбу з ними.
 
Матеріали підготували:
Антін Михайлович Шувар, завідувач відділу рослинництва, кандидат с.-г. наук;
Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу рослинництва.
 
 
Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Пустомитівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.