logoISGKR

 

        Інститут сільського господарства Карпатського регіону

             Національної академії аграрних наук України     

               Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

Facebook       Youtube  

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 09.09.2020 р.

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА 

КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 09.09.2020 р.

  1. Перебіг метеорологічних умов 

Впродовж періоду з 1 до 9 вересня утримувалася тепла з незначними опадами погода. Переважав літній її режим, за винятком 8 вересня, коли середньодобова температура повітря дорівнювала 13,4 °С за норми І декади вересня 15,3 °С. В інші дні температури коливалися в межах від 14,5 до 18,5 °С. Максимальна температура повітря сягала позначки 24,6 °С (05.09), мінімальна знижувалася до 8,8 °С (04.09).

Опади випали в невеликій кількості ‒ 1,5 мм. 

  1. Хід сільськогосподарських робіт 

На посівах області закінчують обмолот зернових культур. Збирання зернових за оперативною інформацією на 09.09 становить (усі категорії господарств): ранні зернові ‒ 228,4 тис. га (98,5 % площ), намолочено 1038,1 тис. т, урожайність 4,54 т/га, зокрема: пшениця озима – 152,2 тис. га (99,7 %), 724,7 тис. т, 4,76 т/га; жито озиме ‒ 7,0 тис. га (95,0 %), 18,9 тис. т, 2,71 т/га; пшениця яра ‒ 20,2 тис. га (97,7 %), 80,9 тис. т, 4,0 т/га; ячмінь ярий – 14,9 тис. га (89,7 %), 51,9 тис. т, 3,47 т/га; овес ‒ 12,7 тис. га (95 %), 36,7 тис. т, 2,89 т/га. Ріпак озимий зібрано на площі 64,0 тис. га (100 %), намолочено 163,6 тис. т, врожайність 2,56 т/га.

Станом на 9 вересня ріпаком озимим засіяно 32,2 тис. га, що становить 61,4 % від прогнозу. Агроформування розпочали сівбу озимих зернових: ячмінь озимий посіяно на площі 3,4 тис. га (17,6 %), пшеницю озиму – 3,1 тис. га (3,3 %), жито озиме – 198 га (7,0 % від прогнозу).

  1. Рекомендації

Строки сівби – єдиний елемент технології, який не вимагає додаткових затрат, але від нього залежать дружність і повнота сходів, інтенсивність росту та розвитку восени, проходження фаз загартування, які визначають зимостійкість рослин. Добрі результати забезпечують такі строки, за яких осіння вегетація триває не менше 45–55 діб, що сприяє утворенню 3–4 синхронно розвинених пагонів, розвитку вторинної кореневої системи і нагромадженню достатньої кількості вуглеводів у вузлах кущіння. Рослини, які входять у зиму з одним стеблом, не мають вузла кущіння та відповідної листкової поверхні, слабо використовують поживні речовини та вологу і можуть навіть загинути. 

Матеріали підготувала: 

Рудавська Наталія Миколаївна, старший науковий співробітник відділу рослинництва, кандидат с.-г. наук

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Пустомитівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.