logoISGKR2

 

        ІНСТИТУТ  СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ 

            НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК УКРАЇНИ      

          341106 rss icon     Новини-RSS                                                                                                                                                   Офіційний вебсайт

meta  Youtube  
  • Головна
  • Інфо
  • Стан посівів
  • Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 16.07.2025

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 16.07.2025

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація 

у Львівській області на 16.07.2025

  1. Перебіг метеорологічних умов

Період з 10 до 16 липня характеризувався контрастним температурним режимом: перша його половина була з пониженим і в нормі, друга ‒ понаднормовим. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 16,0‒20,9 °С за кліматичних показників 16,7 °С у І та 18,2 °С ‒ ІІ декадах. Максимальна температура повітря сягала позначки 28,2 °С (14.07), мінімальна знижувалася до 10,4 °С (11.07).

Дощі різної інтенсивності пройшли 10; 14; 16.07. Аномальна кількість опадів випала 10.07 ‒ 160,7 мм: 502,2 % декадної або 157,5 % місячної норм. Всього за цей період випало 169,8 мм.

Запаси продуктивної вологи під посівами сої (сівозміна відділу технологій у рослинництві, ґрунт сірий лісовий поверхнево оглеєний) станом на 15.07 були високими й майже на одному рівні в усіх горизонтах: у шарі 0‒20 см ‒ 38,3 мм, 0‒40 см ‒ 79,2 мм, 0‒100 см ‒ 212,6 мм.

  1. Стан посівів

На 15.07 рослини пшениці озимої сортів Естафета миронівська та Поларкап за сівби 26.09 (сівозміна відділу технологій у рослинництві) є відповідно на початку ХІІ та в кінці ХІ етапу органогенезу (початок воскової стиглості та кінець тістоподібного стану зерна), ВВСН 83 та 79, жита озимого Інтенсивне 99 (сівба 24.09) ‒ ХІ етапі (тістоподібний стан зерна), ВВСН 77, ячменю ярого Актуал і Абсолют (сівба 26.03) ‒ ХІІ етапі (воскова стиглість), ВВСН 83, вівса Андрій (сівба 26.03) ‒ ХІ етапі (тістоподібний стан зерна), ВВСН 79, сої Титан і Моцарт за сівби 30.04 ‒ ІХ етапі (цвітіння), ВВСН 66.

Динаміка вологості зерна сільськогосподарських культур, %

Дата відбору проб

Ячмінь озимий Калі-форнія

Жито озиме Інтен-сивне 99

Пшениця озима

Ячмінь ярий

Овес Андрій

Естафета миронів-ська

Полар-кап

Актуал

Абсолют

1.07

38,9

63,3

55,8

57,1

54,1

53,8

8.07

15,5

54,1

45,8

47,6

46,0

46,6

48,3

15.07

47,2

37,4

40,7

33,8

34,5

44,0

Однією з причин недобору врожаю зернових культур, особливо пшениці озимої, є так зване «стікання» зерна, яке відбувається в умовах Західного регіону під впливом дощової погоди в період його формування, наливу й дозрівання. Таке негативне явище проходить за підвищеної вологості повітря та прямого контакту рослин з вологою дощів, мряк, роси. Генеративні органи, в першу чергу зернівка, недобирають або втрачають накопичені рослиною пластичні сухі речовини (це перша неінфекційна фаза). Зростає активність гідролітичних ферментів, які сприяють перетворенню крохмалю в рухомі цукри, а білкових речовин ‒ у продукти їх гідролізу, а надалі їх стіканню. За інтенсивного розвитку цих процесів колос на смак є солодкуватим («медова роса»). Отже, відбувається різке вуглеводно-білкове виснаження зерна за дуже короткий період, погіршення його продовольчих, технологічних і посівних якостей.

Друга інфекційна фаза характеризується заселенням колосся напівпаразитними сапрофітними грибами. Розвиток цієї мікрофлори можна побачити за зовнішніми ознаками (зміна кольору колосу, чорні крапки, рожеві і чорні плями, чорний наліт плісняви на колосі та зерні). Поступово ці гриби проникають у внутрішню частину зерна, яка містить вуглеводи і білки, як поживне середовище для їх життєдіяльності.

Таким чином, це складний комплекс механічних, фізичних і біологічних, включаючи і мікробіологічні, процесів у дозріваючому зерні і на його поверхні, які виникають під впливом надмірного зволоження. Їх перебіг підсилюється на перестояних посівах (після повної стиглості), і втрати зерна можуть становити 15−50 % і більше від біологічного врожаю.

На посівах області розпочали обмолот озимих зернових. Згідно з оперативною інформацією на 16.07 зібрано ячменю озимого (всі категорії господарств) на площі 7,849 тис. га (42,4 % площ), намолочено 42,8 тис. т, урожайність 5,45 т/га.

  1. Фітосанітарний стан зернових культур на 16.07

Згідно з моніторингом посівів озимих зернових розвиток хвороб колосу залежно від сорту становив: септоріозу – 0,5–2,5 %, фузаріозу – 0,5–2,0 %, борошнистої роси – 0,5–1,0 %.

Сильні опади, які пройшли, і підвищення температури повітря в подальшому будуть сприяти розвитку хвороб колосу, а це вимагає оперативного проведення збиральних робіт.

Особливо значні втрати зерна від епіфітної мікрофлори під час достигання врожаю за вологої погоди і довготривалих жнив, що сприяє погіршенню його товарних, харчових та посівних якостей.

Першочергове завдання ‒ в стислі строки зібрати прямим комбайнуванням урожай. Оперативне доведення зерна до відповідних посівних та хлібопекарських кондицій сприятиме збереженню його якісних показників.

На посівах вівса розвиток червоно-бурої плямистості становить 17,0–27,5 %, корончастої іржі – 3,5–10,5 %.


1 2

3 4

Директор інституту                                Олег СТАСІВ



Матеріали підготували:

Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;

Галина БІЛОВУС, завідувач лабораторії захисту рослин, кандидат сільськогосподарських наук;

Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.



Перевірено:

Марія КАХНИЧ

16.07.2025

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Львівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.