ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ
ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР
ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН
Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація
у Львівській області на 16.07.2025
Період з 10 до 16 липня характеризувався контрастним температурним режимом: перша його половина була з пониженим і в нормі, друга ‒ понаднормовим. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 16,0‒20,9 °С за кліматичних показників 16,7 °С у І та 18,2 °С ‒ ІІ декадах. Максимальна температура повітря сягала позначки 28,2 °С (14.07), мінімальна знижувалася до 10,4 °С (11.07).
Дощі різної інтенсивності пройшли 10; 14; 16.07. Аномальна кількість опадів випала 10.07 ‒ 160,7 мм: 502,2 % декадної або 157,5 % місячної норм. Всього за цей період випало 169,8 мм.
Запаси продуктивної вологи під посівами сої (сівозміна відділу технологій у рослинництві, ґрунт сірий лісовий поверхнево оглеєний) станом на 15.07 були високими й майже на одному рівні в усіх горизонтах: у шарі 0‒20 см ‒ 38,3 мм, 0‒40 см ‒ 79,2 мм, 0‒100 см ‒ 212,6 мм.
На 15.07 рослини пшениці озимої сортів Естафета миронівська та Поларкап за сівби 26.09 (сівозміна відділу технологій у рослинництві) є відповідно на початку ХІІ та в кінці ХІ етапу органогенезу (початок воскової стиглості та кінець тістоподібного стану зерна), ВВСН 83 та 79, жита озимого Інтенсивне 99 (сівба 24.09) ‒ ХІ етапі (тістоподібний стан зерна), ВВСН 77, ячменю ярого Актуал і Абсолют (сівба 26.03) ‒ ХІІ етапі (воскова стиглість), ВВСН 83, вівса Андрій (сівба 26.03) ‒ ХІ етапі (тістоподібний стан зерна), ВВСН 79, сої Титан і Моцарт за сівби 30.04 ‒ ІХ етапі (цвітіння), ВВСН 66.
Динаміка вологості зерна сільськогосподарських культур, %
| 
 Дата відбору проб  | 
 Ячмінь озимий Калі-форнія  | 
 Жито озиме Інтен-сивне 99  | 
 Пшениця озима  | 
 Ячмінь ярий  | 
 Овес Андрій  | 
||
| 
 Естафета миронів-ська  | 
 Полар-кап  | 
 Актуал  | 
 Абсолют  | 
||||
| 
 1.07  | 
 38,9  | 
 63,3  | 
 55,8  | 
 57,1  | 
 54,1  | 
 53,8  | 
 ‒  | 
| 
 8.07  | 
 15,5  | 
 54,1  | 
 45,8  | 
 47,6  | 
 46,0  | 
 46,6  | 
 48,3  | 
| 
 15.07  | 
 ‒  | 
 47,2  | 
 37,4  | 
 40,7  | 
 33,8  | 
 34,5  | 
 44,0  | 
Однією з причин недобору врожаю зернових культур, особливо пшениці озимої, є так зване «стікання» зерна, яке відбувається в умовах Західного регіону під впливом дощової погоди в період його формування, наливу й дозрівання. Таке негативне явище проходить за підвищеної вологості повітря та прямого контакту рослин з вологою дощів, мряк, роси. Генеративні органи, в першу чергу зернівка, недобирають або втрачають накопичені рослиною пластичні сухі речовини (це перша неінфекційна фаза). Зростає активність гідролітичних ферментів, які сприяють перетворенню крохмалю в рухомі цукри, а білкових речовин ‒ у продукти їх гідролізу, а надалі їх стіканню. За інтенсивного розвитку цих процесів колос на смак є солодкуватим («медова роса»). Отже, відбувається різке вуглеводно-білкове виснаження зерна за дуже короткий період, погіршення його продовольчих, технологічних і посівних якостей.
Друга інфекційна фаза характеризується заселенням колосся напівпаразитними сапрофітними грибами. Розвиток цієї мікрофлори можна побачити за зовнішніми ознаками (зміна кольору колосу, чорні крапки, рожеві і чорні плями, чорний наліт плісняви на колосі та зерні). Поступово ці гриби проникають у внутрішню частину зерна, яка містить вуглеводи і білки, як поживне середовище для їх життєдіяльності.
Таким чином, це складний комплекс механічних, фізичних і біологічних, включаючи і мікробіологічні, процесів у дозріваючому зерні і на його поверхні, які виникають під впливом надмірного зволоження. Їх перебіг підсилюється на перестояних посівах (після повної стиглості), і втрати зерна можуть становити 15−50 % і більше від біологічного врожаю.
На посівах області розпочали обмолот озимих зернових. Згідно з оперативною інформацією на 16.07 зібрано ячменю озимого (всі категорії господарств) на площі 7,849 тис. га (42,4 % площ), намолочено 42,8 тис. т, урожайність 5,45 т/га.
Згідно з моніторингом посівів озимих зернових розвиток хвороб колосу залежно від сорту становив: септоріозу – 0,5–2,5 %, фузаріозу – 0,5–2,0 %, борошнистої роси – 0,5–1,0 %.
Сильні опади, які пройшли, і підвищення температури повітря в подальшому будуть сприяти розвитку хвороб колосу, а це вимагає оперативного проведення збиральних робіт.
Особливо значні втрати зерна від епіфітної мікрофлори під час достигання врожаю за вологої погоди і довготривалих жнив, що сприяє погіршенню його товарних, харчових та посівних якостей.
Першочергове завдання ‒ в стислі строки зібрати прямим комбайнуванням урожай. Оперативне доведення зерна до відповідних посівних та хлібопекарських кондицій сприятиме збереженню його якісних показників.
На посівах вівса розвиток червоно-бурої плямистості становить 17,0–27,5 %, корончастої іржі – 3,5–10,5 %.
Директор інституту Олег СТАСІВ
Матеріали підготували:
Наталія РУДАВСЬКА, завідувач відділу технологій у рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук;
Галина БІЛОВУС, завідувач лабораторії захисту рослин, кандидат сільськогосподарських наук;
Любов БЕГЕН, науковий співробітник відділу технологій у рослинництві.
Перевірено:
Марія КАХНИЧ
16.07.2025