logoISGKR

 

        Інститут сільського господарства Карпатського регіону

             Національної академії аграрних наук України     

               Новини-RSS                                                                                                                                                    Офіційний вебсайт 

Facebook       Youtube  

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація у Львівській області на 29.07.2020 р.

ЗАХІДНИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ НАУКОВИЙ ЦЕНТР

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ НААН

 

Стан посівів сільськогосподарських культур та метеорологічна ситуація

у Львівській області на 29.07.2020 р.

  1. Перебіг метеорологічних умов

 

Тижневий період з 23 до 29 липня характеризувався переважно підвищеним температурним режимом (за винятком 23.07) та випаданням невеликої кількості опадів. Середньодобові температури повітря знаходилися в межах 17,0‒20,8 °С за норми 17,5 °С. Максимальну температуру повітря (27,7 °С) відзначено 28.07, мінімальну (12,6 °С) ‒ 25.07.

Невеликі дощі пройшли 25‒27.07 і становили суму 2,7 мм.

  1. Стан посівів та хід сільськогосподарських робіт

 

На 28.07 рослини жита озимого сорту Інтенсивне 99 (сівба 02.10) є у повній стиглості; пшениці ярої сорту Недра (сівба 06.04) і вівса сорту Аркан (сівба 09.04) – у ХІІ етапі ‒ фаза воскової стиглості зерна (сівозміна відділу рослинництва).

Динаміка вологості зерна ярих і озимих зернових культур

Сорт

Вологість, %

30.06

06.07

14.07

21.07

28.07

Жито озиме

інтенсивне 99

59,8

54,4

48,4

26,1

18,6

Пшениця яра

Недра

   

60,3

51,5

39,7

Овес

Аркан

     

42,8

36,1

На посівах області триває обмолот зернових культур та ріпаку. Збирання зернових за оперативною інформацією на 28.07 становить (всі категорії господарств): ранні зернові ‒ 29,9 тис. га (12,9 % площ), намолочено 156,6 тис. т, урожайність 5,24 т/га, зокрема ячмінь озимий – 19,9 тис. га (87,8 %), 108,2 тис. т, врожайність 5,44 т/га; пшениця озима – 9,2 тис. га (6,0 %), 46,1 тис. т, 5,03 т/га; ячмінь ярий – 0,716 тис. га (4,4 %), 2,0 тис. т, 2,73 т/га. Ріпак озимий зібрано на площі 23,1 тис. га (35,8 %), намолочено 60,9 тис. т, врожайність 2,64 т/га.

Слід використовувати всі можливі організаційно-господарські заходи та сприятливі погодні умови для збирання зернових, оскільки після оптимальних термінів, які за біологічними особливостями у кожної культури різні, відбувається "стікання" зерна на корені, його ураження шкодочинними організмами. Спостереження за "стіканням" зерна від перестою на корені свідчать, що через 15 діб після достигання маса 1000 зерен пшениці озимої знижується на 17–20 %, що зумовлює зменшення врожаю на 0,28‒0,31 т/га. Водночас погіршується якість зерна: склоподібність – на 10‒11 %, натура зерна ‒ на 21‒22 г/л, вміст білка – на 0,5‒1,0 %, клейковини ‒ на 1,4‒2,2 %.

Станом на 28.07 вміст продуктивної вологи в орному шарі ґрунту дорівнює 33‒48 мм залежно від його типу, механічного складу, рівня окультуреності, застосовуваної системи удобрення і культури, яку вирощували, або на теперішній час є в полі. Вологозапаси в шарі ґрунту 0‒100 см знаходяться на рівні 183‒      194 мм. Така кількість вологи в ґрунті є в межах оптимальних значень, однак не проявляє суттєвого впливу на стан озимих та ярих колосових культур, які є в фазі повної або молочно-воскової стиглості. Пізні ярі, особливо соя і кукурудза, в цей період потребують достатньої кількості ґрунтової вологи.

Кукурудза знаходиться у другій половині вегетації (фаза 8‒11 листків). В цей період приріст вегетативної маси починає різко збільшуватися, що підвищує вимоги до вологозабезпечення рослин. З цього часу і до молочної стиглості зерна протягом 30 діб триває критичний для кукурудзи період щодо забезпечення вологою. Велика потреба у волозі пов’язана з інтенсивним накопиченням сухої речовини, цвітінням, заплідненням і початком утворення зернівок. Від фази 13‒15 листків і до середини молочної стиглості рослини кукурудзи використовують 69–   73 % від загального споживання вологи. Нестача вологи, особливо у поєднанні з підвищеним температурним режимом, спричиняє в’янення рослин, передчасне підсихання листя, зниження активності фотосинтезу, порушення процесів запліднення і формування зерна, а отже, зниження врожаю.

Соя на теперішній час перебуває у фазі початку цвітіння. В цей період культура дуже вибаглива до тепла (за температури нижче 17 °С цвітіння припиняється) та збільшує потреби щодо кількості вологи. І хоча соя належить до середньостійких до посухи рослин, нестача води під час цвітіння і росту бобів призводить до опадання бутонів, квіток, плодів, зменшення маси насінин і врожаю.

Матеріали підготували:

Антін Михайлович Шувар, завідувач відділу рослинництва, кандидат с.-г. наук;

Оксана Йосипівна Качмар, завідувач відділу землеробства та відтворення родючості ґрунтів, кандидат с.-г. наук;

Любов Любомирівна Беген, науковий співробітник відділу рослинництва.

Інститут сільського господарства Карпатського регіону
Націона́льної акаде́мії агра́рних нау́к України
 вул. Грушевського, 5, с. Оброшине Пустомитівського р-ну Львівської обл., 81115, Україна.
 Тел. +38(032) 239-61-70   Факс +38 (032) 227-97-33   E-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.